Jo Nesbø dediserer «Politi» til sin avdøde bror

Les utdrag her.

DEDISERER TIL BROR: Jo Nesbø er aktuell med sin nye Harry Hole-bok «Politi». Nå er det klart at den vil dediseres til hans avdøde bror Knut Nesbø. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
DEDISERER TIL BROR: Jo Nesbø er aktuell med sin nye Harry Hole-bok «Politi». Nå er det klart at den vil dediseres til hans avdøde bror Knut Nesbø. Foto: Berit Roald / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet:) Lanseringen av Jo Nesbøs neste Harry Hole-bok «Politi» er nesten i ferd med å anta Harry Potter-proposjoner. Her i Norge, i alle fall. Og med trykk på nesten - et forholdsvis voksent krimpublikum kan vanskelig konkurrere med den unge, fanatiske leserskaren som gjorde J.K. Rowling styrtrik.

Slippkonsert og nattslipp Men et forhåndssalg på 10 000 en måned før lansering er ikke verst.

Og nå har detaljene rundt slippet begynt å bli klare også - det blir konsert på Rockefeller med Harry Hole-band (eller The Yum Yums-som de kaller seg til daglig) og venner, blant dem Lars Lillo Stenberg, kvelden det smeller den 6. juni.

Dessuten har i alle fall Tanum Karl Johan meldt at de kommer til å holde nattåpent fra klokken 00:01 den 6. juni.

Undertegnede har i alle fall ikke stått i kø om natta for en bok siden «Harry Potter and the Deathly Hallows» kom.

Dediserer til bror Forrige uke slapp Bokklubben de første tretten sidene av boka.

Den er dedisert til Nesbøs bror, som døde i februar, 51 år gammel:

«Til Knut Nesbø,
fotballspiller, gitarist,
kompis, bror»

Utdrag Du kan lese de tretten første sidene i sin helhet her, men Dagbladet har dessuten fått tilgang på et annet utdrag fra boka.

Der viser det seg at politietterforsker Harry Hole anklages for voldtekt i den tiende boka om ham.

Hvilken voldtekt? Rakel kjente den nå. Uroen. Jenta hadde automatisk koblet musikken til Harry. Var det fordi hun visste at dette var musikk Harry lyttet til? Og tanken kom for fort til at Rakel rakk å avvise den, musikk han og denne jenta hadde lyttet til sammen? Jenta satte seg ved det store bordet. La håndflatene mot bordflaten, strøk den. Rakel voktet bevegelsene hennes. Strøk den som om hun alt visste hvordan det ru, ubehandlede treet kjentes mot huden, at det var behagelig, levende. Blikket hennes var festet på Harrys kaffekopp. Hadde hun...

«Hva var det du ville fortelle meg, Silje?»

Jenta smilte et trist, nesten smertefullt smil uten å ta blikket fra koppen.

«Har han virkelig ikke fortalt deg om meg, fru Fauke?»

Rakel lukket øynene et øyeblikk. Dette skjedde ikke. Og det som heller ikke skjedde var at hun trodde det skjedde. Hun stolte på ham. Hun åpnet øynene igjen.

«Si det du vil si som om han ikke har gjort det, Silje.»

«Som du vil, fru Fauke.» Jenta løftet blikket fra koppen og så på henne. det var et nesten unaturlig blått blikk, uskyldig og uvitende som et barns.

«Jeg vil fortelle deg om voldtekten,» sa Silje.

Rakel merket plutselig at hun hadde problemer med å puste, som om noen akkurat hadde støvsugd rommet for luft slik de gjorde når de vakuumpakket dyner i plastposer.

«Hvilken voldtekt?» fikk hun frem.

«Politi» når butikkhyllene om en snau måned.
«Politi» når butikkhyllene om en snau måned. Vis mer