Jo Nesbø halvnaken i Vanity Fair

Hylles som avhengighetsskapende.

<strong>ETTERTRAKTET:</strong> Amerikanske Vanity Fair kaller Jo Nesbø «Den skandinaviske avhengigheten».
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
ETTERTRAKTET: Amerikanske Vanity Fair kaller Jo Nesbø «Den skandinaviske avhengigheten». Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Jo Nesbø er overalt om dagen - med stadig nye salgsrekorder i inn og utland, priser og filmprosjekter. Nå har også det prestisjetunge amerikanske kulturmagasinet Vanity Fair fått øynene opp for nordmannen.

I siste utgave setter de av en halvside til å skryte av krimforfatteren, og krydrer med et bilde av Nesbø i en positur vi ikke er helt vant med på se ham i: I bar overkropp på den snødekte balkongen til leiligheten i Oslo.

- Vanskelig å uttale
Tittelen på artikkelen er intet mindre enn «The scandinavian addiction». Bladet presenterer ham som Norges svar på Stieg Larsson, og skriver blant annet:

«Og som hos Larson er bøkene hans sykt avhengighetsskapende: Vær forberedt på flere halsbrekkende turer gjennom de skandinaviske gatenavnene som ikke er mulig å uttale.»

Magasinet påpeker imidlertid at Nesbø begynte å skrive sine krimromaner om Harry Hole «lenge før Mikael Blomkvist kastet et blikk på Lisbeth Salander».

Som Larsson plasserer Nesbø sine drapsmenn der du minst venter å finne dem - rett foran nesa di, forteller bladet videre, og lar Nesbø selv forklare:

<strong>I BARINGS:</strong> Jo Nesbø stiller opp i en litt uvanlig positur til ære for det amerikanske magasinet Vanity Fair. Faksimile: VANITY FAIR PÅ IPAD
I BARINGS: Jo Nesbø stiller opp i en litt uvanlig positur til ære for det amerikanske magasinet Vanity Fair. Faksimile: VANITY FAIR PÅ IPAD Vis mer

- Jeg ønsker å vise den tynne linja som skiller helten fra sine motstandere, sier han.

USA-lansering
Nesbøs bok «Snømannen» kommer ut i USA i mai, etter å ha gjort det svært bra i Storbritannia. I januar ble oppfølgeren, «Panserhjerte», den andre oversatte boka i historien til å toppe den britiske boklista.

- Det eneste som kan sammenlignes er det amerikanske lista, sa Nesbøs agent Tor Jonasson til Dagbladet den gang.

Så gjenstår det å se om bøkene vil gjøre det like bra i USA framover. Salget kan nok få en oppsving når filmatiseringen av «Snømannen» etter hvert blir klar for kinoene. I fjor høst solgte Nesbø filmrettighetene til det britiske selskapet Working Title, som tidligere har laget filmer som «Notting Hill», «Bridget Jones Diary», «Love Actually» og «O Brother Where Art Thou».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer