Jo Nesbø: Med Harry Hole på stambula

I går kveld feiret førstebetjent Harry Hole med en rolig øl på stamstedet. Han er igjen hovedperson i en ny Jo Nesbø-bok.

På Schrøder i Oslo traff vi også Harrys ubiologiske krimfatter Jo Nesbø. Ikke for å snakke for mye om drap og fyll og komplekse intriger fra den nye boka «Marekors», men om Harrys forhold til rock'n'roll. Musikkreferanser er det nemlig mange av i Nesbøs bøker om antihelten fra hovedstaden. Jo Nesbø er jo også tekst og melodi fra bandet Di Derre.

- Om Harry Hole liker Di Derre? Nei, jo han liker låten «90 meters bakken», men hans syns «Jenter» er ei drittlåt, sier Jo Nesbø med et smil.

Smil er det ikke mye av i Nesbøs siste bok. I den nye krimromanen er førstebetjent Hole så langt nede av fyll og faenskap at det lukter årgangsuteligger av ham.

Hole er også i ferd med å miste jobben ved kammeret, men så dukker det opp et pentagram. Deretter fem fingrer.

- Først hadde jeg tenkt å kalle boka «Fem», sier Nesbø.

Fikser jobben

- Harry er veldig langt nede i åpningen, du var ikke redd for å trekke det ut i parodien?

- Først var Harry skrevet enda lenger ned, men det ble for mye. Jeg hadde ikke maktet å få ham oppreist. Så jeg fikk stablet ham opp i knestående fra liggende. Men, det er med Harry som med gamle rockere som du ikke tror er i stand til å gjennomføre en konsert. Du putter på dem en gitar rundt halsen og de fikser jobben. Sånn er det med Harry også; gi ham et nytt drap og han er klar, sier Nesbø før kassegitarlanseringen i går kveld på Schrøder.

Dette er en kafé av typen brun med verdighet.

Den ligger i området St. Hanshaugen. I skjæringspunktet mellom Oslos bydeler - øst og vest. Førstebetjent Harry Hole har et meget usunt forhold til alkohol. I den forrige boka, «Sorgenfri» (2002), har Hole en klar beskjed:

- Kjør meg til Schrøder.

I går var han der igjen. Ved stambordet. Med en halvliter. Nå i skuespiller Henrik Mestads skikkelse lesende fra den nye boka «Marekors».

Nede i fylla

- Er det troverdig at en førstebetjent kan være så langt nede i fylla og at en politimann har så god musikksmak?

- Det er bare én Harry Hole og det er bevisst at det ikke skal være i Raymond Chandler-tradisjon med alkis light og klirring fra glassene, men jeg vil ha en alkoholisert virkelighet. Og Hole har en rockesjel, men han følger ikke så godt med nå for tida, sier Nesbø.

- Han går rundt i Dr. Martens-støvler og innenfor rocken henger han igjen i en amerikansk tradisjon med band som Dream Syndicate, Violent Femmes og Long Ryders. Av norsk rock er det Raga og Jokke, sier Nesbø, som egentlig hadde tenkt å la Hole hvile en stund.

- Etter «Sorgenfri» hadde jeg bestemt meg for en pause, men så fikk jeg indre medvind og den ville jeg bruke, men nå blir det en pause på ett eller to år.

Ikke aleine

Nesbø sørget sammen med musiker Lars Jones for at Harry ikke fikk dyrke bakrusen aleine i går.

Jo og Lars spilte Harry-rock på kassegitar, blant annet knallversjoner av Jokkes klassiker «To fulle menn» og Ragas «Slakt».

For å si det med ord hentet fra «Marekors»:

- Fint, sa Harry.

- Har du en røyk?

<!--BTEK0--> HARRYS STAMBAR: Henrik Mestad som førstebetjent Harry Hole på Schrøder i Oslo i går kveld. Hole er hovedperson i «Marekors», Jo Nesbøs nye bok.