Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jo Nesbø mener mediene har skapt et ikon av Anders Behring Breivik

Og at vi er forelsket i vår egen reaksjon på terroren.

VÅRT 9/11: - Det er som om Norge ville ha sitt 11. september, som om nasjonen forelsket seg i sin reaksjon på tragedien, har Jo Nesbø sagt til britiske the Independent. Foto: Lars Eivind Bones /Dagbladet
VÅRT 9/11: - Det er som om Norge ville ha sitt 11. september, som om nasjonen forelsket seg i sin reaksjon på tragedien, har Jo Nesbø sagt til britiske the Independent. Foto: Lars Eivind Bones /Dagbladet Vis mer

(Dagbladet:) Jo Nesbø lever et travelt liv. Denne uken kommer hans nye barnebok om Doktor proktor ut. Samtidig er han i ferd med å flytte til Los Angeles i forbindelse med den amerikanske utgivelsen av krimboka «Gjenferd».

ABB: medieikon Men den 22. juli var han i England for en krimfestival, og lot seg intervjue av avisa Independent. Datoen gjorde terroren i Norge til et naturlig tema, og det viste seg at Nesbø er negativ til pressedekningen som har vært.

- På grunn av mediedekningen har vi skapt et ikon: et norsk monster. Det er naivt å tro at det ikke stammer fra vår naturlige fascinasjon for monstre. Vi prøver å komme oss inn i hodet på dette individet, som kanskje er veldig syk, kanskje ikke. Breivik representerer seg selv, og ikke mange andre. Fra et sosialt eller politisk perspektiv er ikke dette en spesielt interessant hendelse, sier Jo Nesbø i intervjuet med The Independent. 

Stolt på et vis Mer interessant synes han det er å se på hva responsen på 22. juli sier om selvoppfatningen til det moderne Norge.

- Som et nasjonalt traume er det viktig. På et vis er jeg stolt av måten vi reagerte på: at vi ikke bøyer av for vold og at vi fortsatt stoler på hverandre, sier Jo Nesbø.

«Forelsket i reaksjonen» På den andre siden forteller han at han ble «foruroliget» av at hans landsmenn tilsynelatende «mesket seg over sin stoiske holdning», og at det kanskje avslører dypere understrømninger i det norske samfunnet.

- Det er nesten som om Norge ville ha sitt 11. september, som om nasjonen forelsket seg i sin reaksjon på tragedien, sier Jo Nesbø.

- Ville noe annet land i verden reagere på denne måten - på en så rolig, vis og kjærlighetsfylt måte? Jeg er ikke sikker på om jeg liker det. En nordmann drepte masse andre nordmenn. Hvordan kan man være stolt av det? sier Jo Nesbø i intervjuet.

Andre ting han snakker om i intervjuet er fotballkarrieren hans i Molde FK, og at faren var nazist under krigen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media