KLAR EN KLASSIKER: Jo Nesbø har fått oppdraget å modernisere Shakespeare til 400-årsjubileet i 2016. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KLAR EN KLASSIKER: Jo Nesbø har fått oppdraget å modernisere Shakespeare til 400-årsjubileet i 2016. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Jo Nesbø skal gjenskape Shakespeare

Moderniserer «Macbeth» i forbindelse med 400-årsjubileum.

(Dagbladet): Til 400-årsjubileet for William Shakespeares død i 2016 skal en rekke moderne forfattere ta for seg dikteren og dramatikerens mest kjente verk og oppdatere dem for vår tid.

Nå skriver BBC News at en av forfatterene som er engasjert, er Jo Nesbø. Mannen bak Harry Hole og Doktor Proktor skal skrive om «Macbeth», den bloddryppende historien om den skotske kongen som utvikler en maktsyke bare hans egen kone kan matche.

- Macbeth er en historie som ligger mitt hjerte nær. Den handler om temaer jeg har holdt på med helt siden jeg begynte å skrive, sier den norske forfatteren til BBC.

Mørk og stormfull Han beskriver stykket som «en thriller om maktkamp i en mørk og stormfull krimsetting og i et mørkt, paranoid menneskelig sinn».

Men selv ikke Norges mestselgende forfatter, med 20 millioner solgte bøker på verdensbasis, har noen ambisjoner om å gjøre Shakespeare bedre.

- Jeg vil ikke forsøke å yte verken William Shakespeare eller historien hans rettferdighet. jeg vil simpelthen ta det jeg finner og skrive min egen historie, sier Nesbø, og legger til:

- Jeg har nerver til å kalle den «Macbeth».

- Du må være gal Andre forfattere har imidlertid slitt med nervene etter å ha tatt på seg tilsvarende oppgaver.

- Du må være gal bare for å tenke tanken på å nærme deg Shakespeare - ikke minst for å prøve å skrive en rivaliserende versjon av en av hans verker, sier Howard Jacobson (71) til The Telegraph.

Jacobson, som vant Man Booker-prisen i 2010 for «The Finkler Question», har likevel takket ja til å skrive sin versjon av «Kjøpmannen i Venedig»:

- Da jeg fortalte en venn hva jeg hadde tatt på meg, utbrøt han: «Hvem i helvete tror du at du er?»

Andre forfattere som er engasjert i prosjektet er Margaret Atwood («Stormen»), Anne Tyler («Troll kan temmes») og Jeanette Winterson («Vintereventyret»).

Kommer med ny roman Jo Nesbø havnet i høst på de amerikanske bestselgerlistene - igjen - med sin siste Harry Hole-roman, «Politi».

I år kommer han etter planen med «Blood on Snow», den første av minst to nye krimbøker som ikke handler om Harry Hole og som Nesbø skriver under psevdonymet «Tom Johanson» - krimlitteraturens svar på Ziggy Stardust, ifølge forfatterens selv.

MAKTSYK KONGE: «Macbeth» er en av Shakespeares mest kjente verk. Her den skotske kongen og hans lady i skuespillerne Ethan Hawke og Anne-Marie Duffs skikkelser på Lincoln Center Theater i New York. Foto: Scanpix/AP Photo
MAKTSYK KONGE: «Macbeth» er en av Shakespeares mest kjente verk. Her den skotske kongen og hans lady i skuespillerne Ethan Hawke og Anne-Marie Duffs skikkelser på Lincoln Center Theater i New York. Foto: Scanpix/AP Photo Vis mer