Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jo Nesbø skjermer ikke barn mot brutalitet

Men datteren Selma (13) har godkjent hans nye barnebok.

BARNEBOKAKTUELL: I midten av september kommer Jo Nesbøs fjerde og muligens aller siste bok i doktor Proktor-serien. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BARNEBOKAKTUELL: I midten av september kommer Jo Nesbøs fjerde og muligens aller siste bok i doktor Proktor-serien. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Den norske nasjonen befinner seg i akutt krise når Norges gullbeholdning går tapt. Uten gull vil den norske krona gå ad undas - det er snakk om en norsk eurosonekrise som vil senke levestandarden i landet til samme nivå som Sør-Østerrike, sier Jo Nesbø (52).

Det kan høres ut som om forfatteren har lagt litteraturen på hylla og returnert til sitt tidligere virke som aksjemegler når han snakker i vei så engasjert. Det har han dog ikke. For det er ikke det reelle finansmarkedet han forteller om, men handlinga i den fjerde og foreløpig siste barneboka hans.

Én million eksemplarer Dagbladet møter Nesbø under forlaget Aschehougs presentasjon av kommende bøker, der «Doktor Proktor og det store gullrøveriet» er blant høstnytt i kategorien «barne- og ungdomsbøker».

Første bok om doktor Proktor, Lise og Bulle ble utgitt i 2008. Fire år senere er Harry Hole-forfatteren klar med sin fjerde bok i serien. Handlingen har gått fra å dreie seg om prompepulver til å omhandle den norske økonomien.

Og de tre forgjengerne er solgt i nær én million eksemplarer verden over.

Konsulentdatter Den kommende boka beskriver Nesbø som en «heist-bok» for barn, en blanding av filmene «Mission Impossible» og «Heat».

- Sterke knokepokerscener førte til at vi vurderte å tone ned brutaliteten, men vi valgte å la det være. Det er snakk om livsfarlige knokepokerscener, ikke sånt som du og jeg gjør, forklarer forfatteren.

Nesbøs datter, Selma, var fem år da han begynte å fortelle om doktor Proktor. Nå er hun blitt 13 år, er midt i målgruppa og er sin fars bokkonsulent.

- Hun leser bøkene mine fortsatt, det gjør hun, sier Nesbø, som er takknemlig for tilbakemeldingen han får fra dattera.

Ferdig med doktor Proktor? Den tredje doktor Proktor-boka, «Doktor Proktor og verdens undergang. Kanskje», ble lansert med åpning av utstillingen «Dyr du skulle ønske ikke fantes» på Zoologisk museum i Oslo. Før utstillingen var planen at dette skulle bli den siste. Men i et svakt øyeblikk spurte Nesbø de oppmøtte barna om han burde skrive en bok nummer fire. «Doktor Proktor og det store gullrøveriet» er et mer eller mindre direkte resultat av hva barna unisont svarte den septemberdagen i 2010.

- Jeg håper nå at det ikke skjer igjen, smiler han.

Men ingenting kan utelukkes. Som han selv sier: «enhver bok starter med en idé, ikke en sjanger». Deretter tar han to skritt tilbake for å se hva denne ideen egentlig er. Om det dukker om en barnebokidé igjen, er vondt å spå.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!