Jo Nesbø som skitten realist

En morder går løs i et sommerhett Oslo, mens førstebetjent Harry Hole er fullere enn noensinne og på vei ut av politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • Her er flere anmeldelser!

    Omtrent sånn åpner Jo Nesbøs femte thriller om Harry Hole, og for å si det kort og brutalt: Nesbø skal passe seg, så ikke helten hans sklir helt over i klisjeen om den sjelesvidde etterforskeren som ikke kan stirre livet og virkeligheten i øynene. Så langt er Hole-bøkene smådeprimerende skitten realisme om en fungerende fyllik, men veien er ikke lang til parodien.

    Likevel, «Marekors» står godt som spenningsroman, og det er jo først og fremst det den er og det vi vil ha. Først og fremst serveres vi den store mordsaken, som attpåtil viser seg å dreie seg om en seriemorder - dette angloamerikanske vesenet som dreper og dreper og dreper etter et visst mønster. I «Marekors» er mønsteret nettopp et marekors - en femkantet stjerne. Det første liket som blir funnet, er av en skutt kvinne med avkuttet pekefinger.

    Men «Marekors» er også en del av føljetongen om Harry Holes hittil uavklarte strid med Tom Waaler, hans korrupte politikollega. I partier av denne boka stråler Waaler mer enn Hole, han tar form som en slags Tom Ripley - en egosentrisk antihelt med mangelfull moral og en unik oppfattelse av lov og rett. Han hadde rett og slett vært verdt å utforske nærmere. Dessuten er det en pervers genistrek å la Waaler være etterforskningsleder, mens Hole jobber for ham.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer