Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jo Nesbø som skitten realist

En morder går løs i et sommerhett Oslo, mens førstebetjent Harry Hole er fullere enn noensinne og på vei ut av politiet.

 • Her er flere anmeldelser!

  Omtrent sånn åpner Jo Nesbøs femte thriller om Harry Hole, og for å si det kort og brutalt: Nesbø skal passe seg, så ikke helten hans sklir helt over i klisjeen om den sjelesvidde etterforskeren som ikke kan stirre livet og virkeligheten i øynene. Så langt er Hole-bøkene smådeprimerende skitten realisme om en fungerende fyllik, men veien er ikke lang til parodien.

  Likevel, «Marekors» står godt som spenningsroman, og det er jo først og fremst det den er og det vi vil ha. Først og fremst serveres vi den store mordsaken, som attpåtil viser seg å dreie seg om en seriemorder - dette angloamerikanske vesenet som dreper og dreper og dreper etter et visst mønster. I «Marekors» er mønsteret nettopp et marekors - en femkantet stjerne. Det første liket som blir funnet, er av en skutt kvinne med avkuttet pekefinger.

  Men «Marekors» er også en del av føljetongen om Harry Holes hittil uavklarte strid med Tom Waaler, hans korrupte politikollega. I partier av denne boka stråler Waaler mer enn Hole, han tar form som en slags Tom Ripley - en egosentrisk antihelt med mangelfull moral og en unik oppfattelse av lov og rett. Han hadde rett og slett vært verdt å utforske nærmere. Dessuten er det en pervers genistrek å la Waaler være etterforskningsleder, mens Hole jobber for ham.

  Hole er som sagt både på fylla og på vei ut av politiet. Hans overordnede er ikke lenger interessert i å redde skinnet hans, selv om han er en dyktig etterforsker er svakhetene hans overveldende. Men han tar seg kraftig sammen i sin siste sak, og har underveis noen etterforskningsmessige åpenbaringer som kunne gitt ham jobben tilbake.

  Stedvis er «Marekors» ikke like inspirerende lesning, men mot slutten gir Nesbø handlingen en 180 graders vri (sånn omtrent), og gjør det jeg trodde var en streit massemorder-thriller om til en urovekkende historie om kjærlighet og hevn.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no - nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling