Jo Nesbø-tekst kan vinne Grammy

Patti Smiths engelske lydbok av «Blod på snø» kan vinne verdens gjeveste musikkpris.

KAN VINNE GRAMMY: Patti Smith er nominert til en Grammy-pris, for sin innlesning av Jo Nesbøs bok «Blod på snø» på engelsk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KAN VINNE GRAMMY: Patti Smith er nominert til en Grammy-pris, for sin innlesning av Jo Nesbøs bok «Blod på snø» på engelsk. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Den musikalske legenden Patti Smiths har lest inn Jo Nesbøs «Blod på snø» på lydbok. Med tittelen «Blood on snow» kan den stikke av med en av verdens gjeveste musikkpriser - en Grammy.

Lydboka er nominert under kategorien «Beste uttalte ord album», som inkluderer lydbøker, poesi og historiefortellinger.

- Overraskende Den engelske utgaven av lydboka med Smith som fortellerstemme ble lansert i april. Den ble blant andre omtalt av New York Times.

Når Dagbladet ringer, forklarer Nesbø at han synes det er gøy å bli nominert til prisen. Både på hans og Smiths vegne.

- Det er veldig morsomt og spesielt at en liten flis som «Blod på snø» ble nominert. Det er også veldig stort at Patti Smith ble nominert. Hun har jo så vidt jeg vet aldri vunnet en Grammy. Det har ikke jeg med Di Derre heller, sier Nesbø lattermildt.

Nesbø sier han mener Smith leser boka hans fint, til tross for at dialekten hennes har fått kritikk tidligere.

- Det var overraskende for oss at det var fra en bok vi skulle bli nominert til en Grammy. Patti leser jo helt nydelig på den lydboka, så det er fullt fortjent. Hun har en veldig særegen måte å lese på, og jeg tror det var New York Times som var kritisk til at hun leste på New Jersey-dialekt. De mente det det ikke passa, men jeg synes at for den boka går som hånd i hanske.

Nesbø har sendt gratulasjoner til Smith, men har ikke fått noe svar i retur enda. Han tøyser med at om de vinner, må det bli bandet til Smith eller Di Derre som spiller på utdelinga.

Han tror derimot ikke han skal reise til USA for å få med seg utdelinga.

- Det er Patty som er den eventuelle prismottageren. Og jeg er så dårlig taper at det egentlig ikke er noe vits i å dra, forklarer han.

Annen nordmann nominert Nesbø er ikke den eneste nordmannen som er nominert. Også Morten Lindberg kan stikke av med Grammy. Han er faktisk nominert tre ganger i samme kategori, «Beste album med surround-lyd».

Dette er ikke første gang Lindberg er nominert til den gjeve musikkprisen. Han har tidligere ifølge Vårt Land vært nominert til en Grammy 21 ganger. Han har derimot aldri vunnet.

Nesbø ønsker å gratulere Lindeberg som også er nominert. Noe svar på hva dette betyr at nordmenn er nominert til en av verdens største musikkpriser, har han derimot ikke.

- Det har jeg ikke rukket å reflektere rundt, sier forfatteren.

Årets album Grammy-utdelinga har hele 83 forskjellige priser. Det varierer fra beste filmmusikk til beste jazzalbum med vokal.

Den kanskje største prisen er årets album. I år er de nominerte musikerne fra forskjellige sjangre. Alabama Shakes kan vinne for sitt «Sound & Color», mens Kendrick Lamar kan stikke av med seieren for «To Pimp A Butterfly».

Dessuten kan Chris Stapleton med sitt «Traveller», Taylor Swift for hennes «1989» og The Weeknd for hans «Beauty Behind The Madness» også vinne.