Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jo Nesbø topper den britiske boklista

- Andre oversatte bok i historien.

POPULÆR: Jo Nesbø er britenes nye favorittforfatter.
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
POPULÆR: Jo Nesbø er britenes nye favorittforfatter. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Jo Nesbøs «Panserhjerte» suste rett til topps på den britiske boklista for innbundne bøker.

Med det er Nesbø historisk, ifølge hans agent Tor Jonasson hos Salomonssen Agency.

- Han britiske forlag Harvill Secker sier at det er andre gangen i historien at en oversatt forfatter topper lista. Den første var Stieg Larsson. Det høres jo nesten for godt  ut til å være sant, sier Jonasson til Dagbladet.

- Største som kan skje
Han mener at det å toppe den britiske boklista er det største som kan skje en forfatter og hans agent.

- Det eneste som kan sammenlignes er det amerikanske lista. Og dette er ingen pocketbok, det er den innbundne utgaven, påpeker han.

Boklista med Nesbø på topp blir først publisert på søndag, i avisa The Sunday Times. Men allerede i går omtalte avisa The Guardian førsteplassen på twitter:

- Boklista har akkurat kommet. Emma Donoghue topper pocketlista. Jo Nesbø topper lista for innbundne. Hvem sa at «Scandicrime» var over?

Nesbøs forrige oversatte bok i Storbritannia, «Snømannen», kom også høyt opp på listene. Men da var det først med pocketutgaven at salget skjøt fart.

«Snømannen» ble framhevet som en av årets beste krimbøker hos den britiske avisa The Independent i fjor. «Panserhjerte» har også fått svært god mottakelse. The Guardians anmelder Laura Wilson omtaler Jo Nesbø som den mest åpenbare arvtakeren etter Stieg Larsson.

Snart film
Etter salgssuksessen med «Snømannen» sikret det britiske produksjonsselskapet Working Title seg filmrettighetene til boka. Det har vært mange spekulasjoner rundt hvem som skal spille Harry Hole i den kommende storfilmen, men ennå er ingenting klart.

- Det er mange som er interesserte, men hvem det blir er ikke klart ennå, sier Jonasson.

Trygve Åslund, forlagssjef for skjønnlitteratur og dokumentar i Nesbøs norske forlag Aschehoug, sparer heller ikke på superlativene.

- Det er helt formidabelt å ende på toppen av en bestselgerliste med så mange anerkjente forfattere. Jo har hatt suksess i mange år, men vi har ventet på det store gjennombruddet på det engelskspråklige markedet, sier Åslund til Dagbladet.

- Han har hatt eventyrlig suksess nasjonalt, men det at han nå får et internasjonalt gjennombrudd er jo alle forfatteres drøm, legger han til.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media