Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jo Nesbøs datter (11) om terroren: Om du ikke er redd, kan du ikke være modig

Jo Nesbø skriver i The New York Times om sine tanker etter terrortragedien.

SKRIVER ÅPENHJERTIG: Den internasjonalt kjente krimforfatteren Jo Nesbø har skrevet kronikk i The New York Times om sine tanker etter terrortragedien. 
Foto: Lars Eivind Bones /Dagbladet
SKRIVER ÅPENHJERTIG: Den internasjonalt kjente krimforfatteren Jo Nesbø har skrevet kronikk i The New York Times om sine tanker etter terrortragedien. Foto: Lars Eivind Bones /Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:)— Etter at bomben gikk av - en eksplosjon jeg kjente hjemme,over en mile unna - og vi fikk høre om skytingen på Utøya, spurte jeg datteren min om hun var redd. Hun svarte med å sitere noe jeg en gang sa til henne:

- Jo, men om man ikke er redd, kan man heller ikke være modig.

Slik skriver suksessforfatter på verdensbasis Jo Nesbø i en kronikk i the New York Times. Han setter ord på sine følelser etter terrorangrepet. Les kronikken her.

Store aviser over hele verden, som Sunday Times, Washington Post og Toronto Star, har kontaktet Nesbøs agentbyrå for å få ham til å skrive om angrepet.

Nesbø har svart med å skrive kronikken som flere aviser nå forhandler med byrået for å få på trykk.

Syklet med statsministeren Nesbø skriver at fram til fredag så vi landet vårt som jomfu — om enn noe overdrevet. Et land preget av trygghet og gjensidig tillit. Han viser et eksempel. Han forteller om da han i juni syklet med statsminister Jens Stoltenberg og en felles venn gjennom Oslo. To livvakter fulgte dem. De ble stående ved en bil i et kryss. Sjåføren sa: Jens, det er en liten gutt her som synes det ville vært kult å si hei til deg. Statsministeren smilte, tok gutten i bilen i hånda. og sa «Hei, jeg er Jens». Nesbø kaller dette et bilde på tillit mennesker i mellom.

Håper vi beholder tilliten Nesbø skriver at fortida nå er et fremmed land.
- Men om det ikke er vei tilbake, er det en vei framover. Å være modige. Å fortsette som før. Å vende det andre kinnet til mens vi spør: «Er det alt du har å by på?». Å nekte å endre måten vi bygger vårt samfunn på, skriver Nesbø blant annet. 

(Artikkelen er oppdatert kl. 21.00. onsdag. Tidligere versjon hadde en ukorrekt oversettelse.)