FAR: Per Nesbø, far til forfatter
<span style="background-color: initial;">&nbsp;Jo Nesbø, er blant personene som</span><span style="background-color: initial;">&nbsp;beskrives i boka om SS-frivillig på Østfronten, skrevet av Olav Jørgenvåg.&nbsp;</span><span style="background-color: initial;">Foto: Geir Brendens arkiv</span>
FAR: Per Nesbø, far til forfatter  Jo Nesbø, er blant personene som beskrives i boka om SS-frivillig på Østfronten, skrevet av Olav Jørgenvåg. Foto: Geir Brendens arkivVis mer

Jo Nesbøs far i SS-drama på Østfronten

Den norske SS-frivillige Per Nesbø lå og sov, mens sovjetiske soldater herjet inne i bunkersen hans på Østfronten. Ny bok forteller om krigsdramaet til Jo Nesbøs far.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): Nyttårsaften 1942 ble en heftig opplevelse for de drøyt 60 norske SS-frivillige politifolkene som – under ledelse av Jonas Lie – lå i stilling foran den beleirede byen Leningrad.

Blant disse var Per Nesbø, faren til bestselgende forfatter Jo Nesbø, som er særlig kjent for sine krimromaner om førstebetjent Harry Hole. Nesbøs far hadde meldt seg inn i NS samme år, og kjempet for tyskerne ved Leningradfronten, fram til han ble sendt tilbake til Norge. Der ble han politiløytnant i ordenspolitiet i Molde resten av krigen.

Det kommer fram i boka «Fra fenrik til fører - Norsk krigshelt ved Østfronten», skrevet av forfatter Olav Jørgenvåg (43).

–Jeg kan godt skjønne hvis noen blir provosert av ordet «krigshelt» i tittelen. Faren min var klar på at selv om han som nittenåring meldte seg frivillig til å slåss mot Stalin på Østfronten, fordi han mente at han forsvarte landet sitt, så tok han så feil at han mente at han fortjente straffen han ble idømt, skriver Jo Nesbø i en e-post til Dagbladet.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn