DEBATT

Norske verdier:

Jo, norske verdier finnes, men de er ikke kristne

Og regjeringen bryter dem ned.

BRYTER NED NORSKE VERDIER: Regjeringen, her ved statsminister Erna Solberg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BRYTER NED NORSKE VERDIER: Regjeringen, her ved statsminister Erna Solberg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

På partilederdebatten i Arendal fikk politikerne snakke om valgkampens til nå heteste potet, nemlig norske verdier. Integreringsminister Sylvi Listhaug fra Frp har slått an tonen i verdidebatten og definert norske verdier som kristne verdier. Siv Jensen fulgte opp og hevdet i duell med Knut Arild Hareide fra KrF at norske verdier er under press fra innvandrerne. Hareide satt Frp sine kristne verdier under ild da han konfronterte Jensen med Frp sine forslag om at tigging skal være forbudt, men det skal være lov å kjøpe sex. Han påpekte også Frp sin integreringspolitikk med å vise til hvordan de i sittende periode har redusert støtten til norskopplæring - og på den måten fratatt mange innvandrere en av de viktigste verktøyene for å lykkes med integrering.

Skal man som innvandrer klare å forstå norsk kultur og norske verdier er det å kunne kommunisere på norsk vesentlig. Man kan ikke kreve gode norskkunnskaper uten å legge til rette for innlæring av det. Og når Frp og Høyre sier én ting og gjør noe annet, som i integreringspolitikken, mister de troverdighet. Prat om integrering er det nok av, i en valgkamp er det tid for konkrete tiltak.

Statsminister Erna Solberg kritiserte det sekulariserte norske samfunnet for å presse alle som tror. Hun sa videre at hun innimellom mener vi går for langt i å ikke akseptere at religion er viktig. Kanskje bør hun og de andre partiene heller lytte spesielt godt til de sekulære muslimene, de som kritiserer islam og de «rettroende» imamene og moskelederne.

For om likestilling også skal gjelde muslimske kvinner, barn og menn må vi som samfunn gjennom politiske tiltak bidra til å støtte de kreftene som kjemper mot det islamske segmentet som hver dag bruker Allah, koranen og klanen til å opprettholde et kvinnesyn og en kvinneundertrykkelse vi ikke godtar fra noen andre her i landet. Det er fra klanen og de religiøse islamske grupperingene truslene, sjikanen og bakvaskelsene kommer. Face it og gjør noe med det.

At kristne verdier er truet stemmer nok, og når sant skal sies har de vært det lenge. Det er dessverre for Frp ikke muslimenes feil. Det norske folk fant selv ut at kirken og kristendommen måtte endre seg om vi skulle akseptere den. Så nå har vi en statskirke der homofile og lesbiske kan gifte seg og hvor vi kan ha kvinnelige biskoper.

Noen mener at norske verdier ikke finnes. Og snakker man om rene norske verdier oppstått uten påvirkning fra utlandet eller folk med utenlandsk blod i årene, så er det nok få verdier som er norske - men så kategoriske trenger vi jo ikke være.

Norske verdier blandes ofte med hva som er typisk norsk. Og siden det er litt gøy å se på hva som er typisk norsk kan vi starte med Petter Schjervens Typisk Norsk på fem minutter. Kort oppsummert så er vi godtroende og har stor tillit til vitenskap. Vi er overtroiske, men Gud i kristen forstand står ikke så sterkt.

Å ikke ha høye gjerder rundt huset sitt er typisk norsk. Medbragt matpakke på skole og arbeid for å spise lunsj er norsk. Å dra på hytta, være i naturen og ha nærhet til naturen er viktig for oss. Så naturen er kanskje vår viktigste kirke.

Vi plukker sopp og sanker bær og sitter i taushet å ser utover skogen, fjellet eller tjernet. Så er det tid for kos. Å ville ha det koselig er typisk norsk. Å fyre i ovn eller peis, tenne stearinlys, og ha mors løper på furubordet på hytta er markører for koselig. Nå har vi det koselig, dere. Nå skal vi kose oss, få en kos da. Å, så koselig dette er. Og etter kos kommer arbeid, selv om man har fri og det er ferie. Å stable ved er en typisk norsk aktivitet og boken Hel ved med fantastiske bilder av forskjellige måter å stable ved på har gjort forfatteren til mangemillionær. I Jan Vardøens film ”Det Norske Hus” kommer eksempler på det typisk norske mentalitet som perler på en snor.

Kari og Ola blar generøst opp av lommeboken når det er innsamlingsaksjoner. Og da Hareide i partilederdebatten snakket om hva nestekjærlighet er, påpekte han at det ikke er noen partier som har kuttet så mye i bistanden som det Frp har gjort.

Så er det verdiene, holdningen og det samfunnet vi har bygget over tid sammen. At menn, også stortingsrepresentanter og statsråder, triller barnevogn og tar pappapermisjon er et resultat av en lang likestillingskamp og politisk arbeid der Høyre og Frp ikke akkurat kan påstå å være pionérer. Men i Norge er vi gode på likestilling og det reflekteres også i vårt lover.

Norge har også tradisjon for en sterk fagbevegelse, i motsetning til England og USA som Frp og Høyre ser til. At arbeidstakere skal ha rettigheter, samt at rikdom og goder skal fordeles bredt står fortsatt sterkt i befolkningen. Norge er ikke så klassedelt som USA og England- og flertallet i befolkningen ønsker heller ikke å gå den veien. Så når Frp og Høyre fremmer skattelette for de rike og er kritiske til arbeidstakernes fagforeninger er de på kollisjonskurs med flertallet av befolkningen. Vi ønsker rett og slett ikke et samfunn der den enkelte overlates til seg selv og er sin egen lykkes smed.

Norge har lenge skilt seg ut som et velfungerende sosialdemokrati og vi blir år etter år kåret til et av verdens beste land å leve og bo i. Du trenger heller ikke privat helseforsikring i Norge, både fattig og rik har lik rett til offentlige helsetjenester. Vi har også et helt annet regelverk og forhold til våpen enn USA og de fleste andre land. Ikke engang politiet bærer skytevåpen i Norge. Dette ønsker Frp og Høyre å gjøre noe med.

I «Norway is unbelievable for Americans» snakker filmskaperen Michael Moore hvordan Norge og USA er grunnleggende forskjellig, så forskjellig at han ikke kunne ta det med i sin siste film fordi amerikanerne ikke vil tro det selv om de så det. De fundamentale ulikhetene mellom USA og Norge som her tegnes opp av Moore bør være en vekker for noen og en hver.

Det er også typisk norsk å ha en sterk kvinnebevegelse som blant annet har bidratt til selvbestemt abort og sexkjøploven. Kvinnebevegelsen sto også bak opprettelsen av JURK (Juridisk rådgivning for kvinner). Gjennom gratis rettshjelp fra JURK og JUSBUS får folk hjelp til å skrive en godt begrunnet søknad om for eksempel varig opphold. JURK har også bistått med juridisk kompetanse og hjelp til tusenvis av kvinner som er blitt utsatt for vold, mishandling, forfølgelse og seksuelle overgrep. Dette gjelder også muslimske kvinner. Likevel ville Frp og Høyre fjerne denne støtten.

I Norge har tradisjon for at politikere skal tjene befolkningen og felleskapet og ikke omvendt. Da Slagsvold Vedum snakket om norske verdier i partilederdebatten, trakk han frem at vi aldri har bøyd oss for eliten eller øvrigheten. Han viste til nasjonalstaten som den beste styringsrammen og påpekte at Høyre har EU som den beste styringsrammen. Han poengterte at Senterpartiet har vært klare på at det ikke skal sitte noen i Oslo og sentralstyre det som skjer rundt i landet og viste til kommunesammenslåingen i regi av Høyre. Som flere av partilederne på venstresiden løftet Slagsvold Vedum frem at Norge har tradisjon for likhet, noe som innebærer små sosiale og geografisk forskjeller, og vi har brukt skattepolitikken aktivt for å sørge dette. Alt dette handler om nærhet til makten og respekt for folkestyre og det lokale Norge.

Kanskje fordi Norge har vært underlagt andre land er opprørsånd typisk norsk. Vi har sloss mot noen som er sterkere enn oss og opprøret har resultert i frihet og selvstendighet. Så jo, norske verdier finnes, men de er ikke kristne. Og det kan se ut som om typisk norske verdier er det Frp og Høyre vil til livs.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer