BIBLIOTEKFAVORITT: Jo Nesbø er den mest populære forfatteren på norske biblioteker akkurat nå. Foto: LARS EIVIND BONES
BIBLIOTEKFAVORITT: Jo Nesbø er den mest populære forfatteren på norske biblioteker akkurat nå. Foto: LARS EIVIND BONESVis mer

Jo og Unni er konge og dronning på biblioteket

Disse bøkene blir mest utlånt.

(Dagbladet.no): Hver uke publiserer Dagbladet.no statistikk fra norske bokhandler, som viser hvilke bøker som selger mest akkurat nå.

Men bokhandelen er jo ikke det eneste stedet du får tak i litteratur. For tiden har Dagbladet en egen artikkelserie om folkebibliotek, hvor du blant annet kan stemme på landets beste bibliotek.

Nesbø topper lista
Da passer det bra å ta å ta en kikk på den norske utlånstoppen.

Og det er ingen tvil: Jo Nesbø og Unni Lindell er Norges mest populære forfattere akkurat nå - på bibliotekene, vel og merke. Han topper utlånslista med sin siste bok, «Hodejegerne», og kaprer også tredjeplassen med «Snømannen».

Lindell har på sin side to bøker inne på topp ti-lista, «Mørkemannen» på sjetteplass og «Honningfellen» på tiendeplass. I tillegg dukker barneboka «Kyss meg på tirsdag» opp på 20. plass.

Lista baserer seg på tall fra alle norske folkebibliotek som benytter seg av bibliofil-systemet. Det vil si i alt 749 bibliotek, som i fjor stod for 57 prosent av utlånet i norske folkebibliotek.

Også andre forfattere er klare gjengangere på lista. Alle bøkene i Stieg Larssons «Millennium»-trilogi er inne på topp ti. Det samme er Khaled Hosseinis to bøker «Drageløperen» og «Tusen strålende soler».

Barnas soleklare favoritt
Men ingen av dem slår barnebok-listetopperen Jørn Jensen. Den danske forfatteren har gitt ut en lang rekke lettlestbøker for barn som nettopp har lært å lese.  Ti av bøkene hans er inne blant de 30 mest utlånte bøkene.

- Det er vel ofte sånn at når det kommer en bestselger og folk leser den, så ser de etter andre bøker av forfatteren, sier Roger Niva, systemutvikler hos Bibliofil.

De leverer registreringsverktøy til en stor andel norske biblioteker, deriblant Deichmanske bibliotek i Oslo. Lista over de 100 mest lånte bøkene oppdateres hver natt, og gjelder for de siste seks månedene.

De fleste bøkene øverst på lista har også ligget lenge på salgslistene. Men fordi boklista fra bokhandlene kun teller med bøker som har kommet ut i løpet av de siste to årene, har mange av dem falt ut av salgslistene nå. Men de blir fortsatt lest - det viser statistikken fra bibliotekene.

Bibliotektoppen skiller seg også fra salgstoppen på ett annet punkt. Mens mange av fjorårets bestselgere var fagbøker og generell litteratur, deriblant den aller største bestselgeren «Snåsamannen», er så godt som alle bøkene på utlånslista skjønnlitterære.

- Faglitteraturen er ikke så mye utlånt, for det er stor forskjell fra bibliotek til bibliotek når det gjelder hvor mye faglitteratur de kjøper inn, sier Niva.

Bibliotekstatistikken tar høyde for en viss feilmargin. De registrerer kun utlån over et visst antall. Jo lenger ned på lista over de 100 mest lånte bøkene vi kommer, jo mer unøyaktig blir derfor statistikken.

POPULÆR: Unni Lindell har to bøker på topp ti-lista fra bibliotekene. Foto: LARS EIVIND BONES
POPULÆR: Unni Lindell har to bøker på topp ti-lista fra bibliotekene. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer