Jo skeivere, jo bedre

Kjønnsforsker Agnes Bolsø dummet seg ut i Eias «Hjernevask». Men det er hennes homosyn som er framtida.

NYE TIDER: Homobevegelsens neste runde er kampen mot sortering og snever kategorisering i kjønn og seksualitet. Det bør bli flere homoparader i hverdagen.
Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
NYE TIDER: Homobevegelsens neste runde er kampen mot sortering og snever kategorisering i kjønn og seksualitet. Det bør bli flere homoparader i hverdagen. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HOMOBEVEGELSEN feirer 60 årsbursdag - og ljuger på alderen? Nei, da. Den første formelle organiseringen av homofile var i 1950, da pionerer åpnet en underavdeling av Forbundet af 1948 i Danmark. Tre år seinere kom navneskiftet til NNF-48.

Forrige lørdag var det jubileumsparty på Rockefeller i Oslo. Denne lørdagen fester homoparaden gjennom Grønland, Oslos mest multikulturelle bydel. Dermed blir moralpoliti-debatten et bakteppe. Det er ellers blitt en aldri så liten homotradisjon at byråd Sylvi Listhaug - i år som i fjor - bekymrer seg over at «parader med lettkledde menn, noen med nesten perverse antrekk, ikke er noe som går hjem i Norge. Det skaper ikke større toleranse», sier Listhaug - og tar rollen som moralpoliti for homsene og fjottete gudsord fra landet.

«HISTORIEN OM dem som våget å gå foran», er tittelen på seminaret på Litteraturhuset som Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) har i dag. Overskriftene forteller homohistorien: Fra «En perversjon blir til. Homoseksualitet og psykiatri 1880-1940» og «Avkriminalisering» med Kim Friele til «Rosa rebeller», «Lesbisk bevegelse» - og kanapeer. Det er vanvittig å tenke på at straffelovens paragraf 213, som kriminaliserte seksuelle handlinger mellom menn, først ble avskaffet i 1972. Og først i -77 ble homofili droppet som psykiatrisk diagnose. Uten pionerene og forbund hadde det verken blitt felles ekteskapslov eller frihetstog gjennom Oslo.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer