DEBATT

Debatt: Ulvedebatten

Jo, ulven har en nyttefunksjon!

Påstander om at ulven ikke har «nyttefunksjon» og derfor ikke vil «savnes» av noen, må igjen imøtegås.

I STORTINGET:  Siri Martinsen, leder i dyrevernorganisasjonen NOAH, var til stede i Stortinget da Vidar Helgesen tirsdag redegjorde for forvaltning av ulv. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
I STORTINGET:  Siri Martinsen, leder i dyrevernorganisasjonen NOAH, var til stede i Stortinget da Vidar Helgesen tirsdag redegjorde for forvaltning av ulv. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Greta Aune Jotuns angrep på ulven i Dagbladet 9. januar bringer lite nytt til debatten – bortsett fra en avsporing inn i en helt annen debatt som alle må innrømme har lite med ulv å gjøre. Men påstander om at ulven ikke har «nyttefunksjon» og derfor ikke vil «savnes» av noen, må igjen imøtegås.

Alle arter har en nyttefunksjon for naturen de er en del av, for eksempel uttaler Norsk institutt for naturforskning at «ulvens fravær kan endre kursen til hele økosystemet». I tillegg har alle dyr etter vårt lovverk en egenverdi.

Ulven vil – som alle andre arter mennesker fortrenger fra deres habitater – savnes av de mange som nå innser at det ikke er nytten for mennesker som skal bestemme om natur får bestå eller ei. Flertallet i den norske befolkningen ønsker faktisk en levende natur med ulv og andre rovdyr.

Til Jotuns påstand om at ulven er «farlig» kan mye forskning og erfaring legges fram for å berolige dem som tenker som henne.

Her er det informasjon om ulvens naturlige atferd og om hvordan en kan leve med rovdyr i sine nærområder som må til for å dempe den eventuelle frykten, ikke udokumenterte påstander om at ulver utgjør en stor fare for mennesker. Det viktigste poenget er kanskje likevel at selv om et vilt dyr skulle være farlig for mennesker, gir det oss ingen rett til å rydde det av veien. Du kan lese NOAHs innlegg om miljøminister Vidar Helgesens behandling av ulvesaken her.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer