DEBATT

Kjernekraft:

Jo, vi står for innholdet i «Folkeopplysningen»

Etter først å ha slengt ut grovt feilaktige påstander om konsekvenser av Tsjernobyl, klarer Greenpeace det retoriske kunststykket å påstå at det er «Folkeopplysningen» som går seg vill i tallene.

MERKELIG KRITIKK: Når Greenpeace sier vi roter med tall er det bare tull, skriver artikkelforfatterne. Foto: Teddy TV / NRK
MERKELIG KRITIKK: Når Greenpeace sier vi roter med tall er det bare tull, skriver artikkelforfatterne. Foto: Teddy TV / NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

På forunderlig vis har de tolket vår beklagelse etter å ha gjort en feil kildehenvisning i vårt første tilsvar til Greenpeace, til «endelig» å «innrømme» «å ha tatt feil om Tsjernobyl».

Her satses alt på at folk bare leser overskrift og ingress. For påstandene stemmer altså ikke. Vi står for innholdet i programmet.

Med fare for å kjede de som har lest alle kronikkene fra Greenpeace og våre svar: Det finnes mange modeller som opp gjennom årene har estimert langtidseffekter av Tsjernobyl-ulykken, altså hvor mange som kan utvikle kreft og eventuelt dø en for tidlig død som følge av ulykken.

Tallene varierer voldsomt, fra mange hundre tusen til få tusen. Det grundigste arbeidet ble lagt fram av Chernobyl Forum i 2006, og estimerte at 9000 mennesker kunne komme til å få dødelig kreft som følge av ulykken.

I programmet går vi ikke nærmere inn på de ulike modellene og estimatene, men forsøker å finne ut hva vi vet nå 30 år etter. Vi lar en av verdens fremste forskere på området, Brit Salbu, fortelle hva de har funnet så langt. Tallene hun presenterer er hentet fra Chernobyl Forum (2006) og UNSCEARs oppfølging til FNs Generalforsamling i 2018.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer