TIL CANNES: Regissør Joachim Trier og manusforfatter Eskil Vogt står bak Louder Than Bombs, som er tatt ut til filmfestivalen i Cannes. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
TIL CANNES: Regissør Joachim Trier og manusforfatter Eskil Vogt står bak Louder Than Bombs, som er tatt ut til filmfestivalen i Cannes. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Joachim Trier-film til hovedkonkurransen i Cannes

Første norske siden 1979.

(Dagbladet): Årets program for filmfestivalen i Cannes, som går om stabelen om en måned, er ute.

Den norske regissøren Joachim Triers internasjonale debut «Louder Than Bombs» er en av 15 filmer som deltar i hovedkonkurransen og kjemper om den prestisjetunge Gullpalmen.

- Etter å ha jobbet med denne filmen i flere år er det jo utrolig gøy for oss å få presentere den i Cannes, forteller Trier i en pressemelding sendt ut av Norsk Filminstitutt.

Startet med papirbunke -Selv om «Louder Than Bombs» startet i Oslo som en papirbunke med ideer Eskil Vogt og jeg satt og grublet over, har vi alltid ønsket å lage en internasjonal film. Cannes er det perfekte sted for denne filmen å møte verden, sier han.

Filmen ble spilt inn i New York i fjor og har Gabriel Byrne, Isabelle Huppert, Jesse Eisenberg og Devin Druid i hovedrollene. Den er produsert av Thomas Robsahm for Motlys og kommer på kino i Norge i oktober.

I Cannes konkurrerer den blant annet mot Gus van Sants «Sea of Trees» og Paolo Sorrentinos «The Early Years».

- At Joachim Trier representerer Norge i hovedkonkurransen i Cannes er en stor anerkjennelse, og understreker at det har skjedd en internasjonalisering av norsk film. Å bli tatt ut i konkurranse med det ypperste innen filmkunst er i seg selv en av de største bekreftelsene man kan få som filmskaper, sier direktør for Norsk filminstitutt, Sindre Guldvog.

Det har ikke deltatt noen norsk film i hovedkonkurransen i Cannes siden Anja Breiens «Arven» i 1979. Tidligere norske deltakere har vært Arne Skouen med «Nødlanding» (1952) «Cirkus Fandango» (1954), «Det brenner i natt» (1955) og «Ni liv» (1958), Erik Løchen med «Jakten» i 1960 og Nils Reinhardt-Christensen med «Line» i 1961.

Triers forrige film, «Oslo, 31. august», ble imidlertid vist i Cannes i 2011 som en del av sideprogrammet.

Woody og Amy Den glamorøse filmfestivalen - muligens verdens mest prestisjefylte å vise filmer på - går i år av stabelen for 68. gang, med brødrene Joel og Ethan Coen - filmskaperne bak «Fargo» og «The Big Lebowski» - som jurypresidenter.

Den nye «Mad Max»-filmen, spillefilmen «Amy» om Amy Winehouse, Pixar-filmen «Inside Out» og den nye Woody Allen-filmen «Irrational Man», med Joaquin Phoenix og Emma Stone, er blant filmene som vises utenfor konkurransen. Allen har ikke vært i Cannes på en del år, til tross for sin pågående filmproduksjon, og er kjent for å nekte å være med i jakten på Gullpalmen og andre festivalpriser.

- Jeg klarte dessverre ikke å få overtalt ham til å delta i konkurransen, men jeg fikk en humring på telefonen da jeg spurte, sa festivalsjef Thierry Frémaux da han offentliggjorde programmet på en pressekonferanse i dag.