TIL SUNDANCE:  Regissør Joachim Trier er invitert til den anerkjente festivalen Sundance i USA for andre gang. Denne gangen med «Oslo, 31. august».  Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
TIL SUNDANCE: Regissør Joachim Trier er invitert til den anerkjente festivalen Sundance i USA for andre gang. Denne gangen med «Oslo, 31. august». Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

Joachim Trier til Redford-festival

Den norske filmregissøren er nok en gang invitert til anerkjente Sundance.

(Dagbladet): Joachim Trier (37) er nok en gang blitt invitert til den anerkjente Sundance festivalen i USA.

«Oslo 31. august» er den eneste nordiske filmen som skal vises i seksjonen Spotlight, skriver Norsk filminstitutt i en pressemelding.

- Sundance er en av de aller viktigste festivalene i verden, og det er en stor ære for oss at «Oslo, 31. august» kommer dit etter å ha blitt vist både i Cannes og Toronto, sier produsent i Motlys, Hans-Jørgen Osnes.
  Redford-festival I kategorien Spotlight vises filmer som allerede har hatt premiere, men som festivalledelsen har plukket ut fordi de mener at et enda større publikum bør se filmene.

Sundance ble startet som Utah/US Film Festival i 1973. Skuespiller og regissør Robert Redford har vært invlovert i festivalen siden 1978, og var festivalens første formann. I 1991 skiftet festivalen navn til det vi i dag kjenner som Sundance.

Triers nyeste film ble vist under filmfestivalen i Cannes i mai, og fikk god mottakelse der. «Oslo, 31. august» ble også nominert til Nordisk Råds filmpris.

Andre gang Trier er født i København, og oppvokst i Norge. Hans forrige film, «Reprise» fra 2006, fikk også svært god mottakelse.

Regissøren ble også invitert til Sundance for fem år siden med sin første spillefilm.

- Joachim har hele tida håpet på en invitasjon for «Oslo, 31. august» til Sundance. Jeg husker godt da «Reprise» ble vist i Sundance i 2007, og den fantastiske mottagelsen filmen, og ikke minst Joachim Trier som regissør, fikk fra amerikanske agenter, presse, distributører og produsenter. Selv om filmen allerede hadde blitt godt mottatt i både Karlovy Vary, Toronto og London, var det Sundance-visningene som åpnet dørene for det amerikanske markedet, sier Stine Oppegaard, utenlandsansvarlig for spillefilm ved Norsk filminstitutt.

Dagbladets anmelder Inger Merete Hobbelstad ga «Oslo, 31. august» terningkast seks. Les anmeldelsen «Bevegende bysommer» av filmen her.