Joakim i Arves felespor

Når festivalsjef Arve Tellefsen (76) for første gang ikke har funnet plass til seg selv på Oslo Kammermusikkfestivals program, trer et nytt fiolinisttalent fra Trondheim fram: 12 år gamle Joakim Røbergshagen.

INSTRUMENT: Joakim Røbergshagen spiller på en Gagliano-fiolin fra 1780, utlånt av Storebrand. «Sånn var det ikke da jeg var ung,» sukker Arve Tellefsen som lenge måtte nøye seg med langt mindre fulltonende instrumenter. FOTO: FRANK KARLSEN / DAGBLADET
INSTRUMENT: Joakim Røbergshagen spiller på en Gagliano-fiolin fra 1780, utlånt av Storebrand. «Sånn var det ikke da jeg var ung,» sukker Arve Tellefsen som lenge måtte nøye seg med langt mindre fulltonende instrumenter. FOTO: FRANK KARLSEN / DAGBLADETVis mer

I kveld spiller Joakim Røbergshagen den polske 100-årsjubilanten Witold Lutoslawskis «Subito» på åpningskonserten til den 24. Oslo Kammermusikkfestival.

Det er et stykke som krever sine musikermuskler, men Joakim gleder seg.

Tøft og kult
—Brahms er nok favorittkomponisten min, og jeg liker Grieg, Ole Bull og mange andre også. Nyskrevet musikk er jeg ikke så glad i, men akkurat «Subito» synes jeg er et tøft og kult stykke. Ikke akkurat fint, men det var morsomt å øve det inn, sier 12-åringen som har spilt fiolin i seks år («det var venteliste på piano på kulturskolen i Trondheim») og allerede har rukket å både vinne priser og å være solist med Trondheim Symfoniorkester og TrondheimSolistene.

—Har du noen favorittfiolinister?

—Arve Tellefsen er en av dem, sier Joakim kontant og ser ertende bort på festivalsjefen. Tellefsen trekker en 200-seddel ut av lommeboka, men finner ut at det er litt for stor belønning for svaret og legger den tilbake.

De to fiolinistene har hatt jevnlig kontakt etter at de første gang møttes på Vinterfestspillene i Røros i 2011, og mens Joakim får sin faste undervisning hos Bård Monsen og Ian Hedley samt ved NTNU i hjembyen, har Tellefsen vært en inspirerende mentor.

Barcelona
—Han startet da han var sju. Litt seint, akkurat som meg, sier Tellefsen som også har funnet en felles Rosenborg-tilhenger i sin unge kollega.

Skjønt, ikke ubetinget:

—Rosenborg har spilt ganske dårlig i år, men i tippeligaen er det favorittlaget mitt. Men ellers er det Barcelona som gjelder, sier Joakim og opplyser at han spiller fotball selv.

—På Tiller, men i det siste har jeg hatt trøbbel med knærne, så jeg spiller ikke så mye på laget lenger. Men jeg er glad i å sparke fotball sammen med vennene mine, sier han og mener at fotball og fiolinøving godt lar seg kombinere.

YNGST: Med sine 12 år er Joakim Røbergshagen Oslo Kammermusikkfestivals yngste musiker, og skal være med på fire konserter, deriblant åpningskonserten i kveld og avslutningskonserten om en drøy uke. Festivalsjef Arve Tellefsen er såre fornøyd med sin nye fiolinistkollega. FOTO: FRANK KARLSEN / DAGBLADET
YNGST: Med sine 12 år er Joakim Røbergshagen Oslo Kammermusikkfestivals yngste musiker, og skal være med på fire konserter, deriblant åpningskonserten i kveld og avslutningskonserten om en drøy uke. Festivalsjef Arve Tellefsen er såre fornøyd med sin nye fiolinistkollega. FOTO: FRANK KARLSEN / DAGBLADET Vis mer

—Jeg øver fiolin hver dag, men hvor mye varierer veldig. Jeg teller aldri øvingstimer, sier han.

I oktober blir det imidlertid mindre fotball og mer fiolin når han skal studere tre uker med Mauricio Fuks i Indianapolis i USA. Det skjer på Fuks? initiativ, etter at den kjente pedagogen fikk høre Joakim under et mesterkurs utenfor Frankfurt.

Comeback
For Arve Tellefsen er årets festival den første der han ikke selv skal spille. Hva skyldes det?

—Det ble ikke plass. Vi fant ikke noe sted der jeg passet inn, men det kommer så mange flotte musikere at ingen kommer til å savne meg, sier han og avslår bestemt Joakims sjenerøse tilbud om å overta en av hans fire spillejobber under festivalen.

—Ikke tale om. Jeg får heller satse på et comeback neste år, sier festivalsjefen. —Jeg kan jo alltids prøve å lure meg inn bakveien på programmet.