FILMATISERER DANSK KRIM: Hans Petter Moland er nå i gang med innspillingen av filmen «Flaskepost fra P», som er basert på Jussi Adler-Olsens roman med samme navn. Foto: NTB Scanpix/Dagbladet
FILMATISERER DANSK KRIM: Hans Petter Moland er nå i gang med innspillingen av filmen «Flaskepost fra P», som er basert på Jussi Adler-Olsens roman med samme navn. Foto: NTB Scanpix/DagbladetVis mer

Jobber for Lars von Trier-selskap

Hans Petter Moland filmatiserer Jussi Adler Olsen.

Den norske regissøren Hans Petter Moland (59) er i disse dager i gang med innspillinga av sin nye film: «Flaskepost fra P», som er basert på den danske forfatteren Jussi Adler-Olsens (64) roman ved samme navn.

Filmen produseres av det mye omtalte danske produksjonsselskapet Zentropa Entertainments, som blant annet står bak regissører som Lars Von Trier og Susanne Bier, og som ledes av den kjente produsenten Peter Aalbæk Jensen.

- Jeg arbeidet allerede med Zentropa på utvikling av vikingprosjektet «Røde Orm». Underveis ble jeg spurt om jeg var interessert i å være med å lage denne filmen, og det var jeg. Det er en fantastisk spennende historie, skriver Hans Petter Moland i en mail til Dagbladet.

- Underholdende historie Det norske underselskapet Zentropa International Norway har blitt tildelt over 1,8 millioner kroner i produksjonstilskudd til filmen fra Norsk Filminstitutt.

Filmen er nummer tre i rekka av filmer basert på Adler-Olsens bøker i universet rundt etterforsker Carl Mørck og Avdeling Q. De to første filmene ble regissert av Mikkel Nørgaard, mens Nikolaj Arcel har skrevet manus til alle tre filmene.

Arcel skulle egentlig regissere siste del av trilogien, før Moland tok over. På spørsmål om hvorfor Moland ville lage filmen, svarer han at det var historien som grep ham.

- Det handler om tro, og mangel på tro. Det er en historie om kollegaer som aldri har snakket om hva de mener privat, om religion og livssyn. Plutselig blir deres private meninger viktige i en etterforskning. Filmen beveger seg mellom religiøse og økonomiske klasseskiller, skriver han, og legger til:

- Og så er det selvfølgelig en veldig underholdende historie, en skikkelig grusom neglebiter.

Danmark og Tyskland Danske Louise Vesth er hovedprodusent på filmen, mens Ingrid A.K. Sølverud er filmens norske produsent. 

- «Flaskepost fra P» spilles inn i Danmark og Tyskland. I sistnevnte er det opptak både i Hamburg og Schleswig-Holstein, forklarer hun.

-  Hva slags rolle har Jussi Adler Olsen i produksjonen?

- Han deltar ikke i filmatiseringene. Jussi Adler-Olsen skriver fortsatt bøker i dette universet og ønsker ikke å bli påvirket av våre fortolkninger av Avdeling Q, sier hun.

- Hva slags skuespillere har roller i filmen?

- Ikke alle rollene er på plass ennå så derfor venter vi med å løfte sløret, sier hun.

Til nettstedet ScreenDaily sier Zentropa-leder Peter Aalbæk Jensen at han ble imponert over Moland etter å ha sett filmen «Kraftidioten».

- Jeg så den siste filmen hans «Kraftidioten» og var veldig imponert over regisseringen hans, så vi bestemte oss for å få ham til å regissere ikke bare «Flaskepost fra P», men også «Röde Orm», viking-filmen som kommer i 2016, sier han til nettstedet.