MARKERING: Aschehoug og Gyldendal samarbeider om minnebok om dagene etter 22. juli. Dette bildet er fra markeringen på Rådhusplassen i Oslo den 25. juli. Foto: Erlend Aas / Scanpix
MARKERING: Aschehoug og Gyldendal samarbeider om minnebok om dagene etter 22. juli. Dette bildet er fra markeringen på Rådhusplassen i Oslo den 25. juli. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

Jobber sammen om minnebok om 22. juli

Aschehoug og Gyldendal samarbeider.

(Dagbladet): Minneboken er et resultat av at de to forlagene fant ut at de begge jobbet med en minnebok om 22. juli, der inntektene skulle gå til 22. juli-fondet.

I stedet for å konkurrere bestemte forlagene seg om å samarbeide.

- Det er veldig uvanlig at vi samarbeider på denne måten. Dette er nokså unikt. Men i dette tilfellet oppstod det en dugnadsånd, der alle ville være med, sier informasjonssjef Bjarne Buset i Gyldendal.

- Vi spurte oss selv hva vi kunne gjøre etter en sånn hendelse. Vi fant ut at det var flere forlag som hadde lignende ideer om å lage en minnebok. Og etter at vi henvendte oss til Aschehoug tok det ikke lang tid før vi bestemte oss for å jobbe sammen, sier han.

Boken har fått navnet «Vårt lille land», og skal etter planen komme ut 31. august.

Cappelen Damm ble også spurt om å være med på samarbeidet. Men forlaget var kommet i gang med en minnebok der de samler inn bilder og klipp fra folk som er berørte av hendelsene 22. juli.

Gyldendal og Aschehougs bok er ment å være et minnesmerke over 22. juli og dagene som fulgte. Den vil inneholde bilder og sitater knyttet til disse dagene, samt de viktigste talene og sangene som ble holdt og sunget i denne tiden.

Alle de involverte i boken jobber vederlagsfritt.

- VG har blant annet stilt sitt bildearkiv til disposisjon, sier Buset.

Overskuddet fra minneboken vil i sin helhet bli overført til 22. juli-fondet til gjenreising av Utøya.