Arbeidsmarkedet:

Jobberfaring tilbys

Minstekrav: Tidligere jobberfaring.

KJÆRE ARBEIDSGIVER: Kan du våge å titte lengre enn til kontorets vegger neste gang du er i en ansettelsesprosess? spør Thomas Hill. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
KJÆRE ARBEIDSGIVER: Kan du våge å titte lengre enn til kontorets vegger neste gang du er i en ansettelsesprosess? spør Thomas Hill. Illustrasjonsfoto: NTB scanpixVis mer
Meninger

Jeg er et høyt utdannet, ungt menneske med bred og lang arbeidserfaring. Siden jeg begynte å skrubbe tallerker på en restaurant som 13-åring har jeg tjent mine egne penger.

Da jeg ble ferdig med mastergraden, valgte jeg å flytte til hovedstaden fordi det var langt flere interessante jobbtilbud her enn i hjembyen min. Dessverre viste det seg raskt å være langt høyere etterspørsel etter disse jobbene enn hva arbeidsmarkedet kunne tilby.

Jobberfaring tilbys

Siden jeg flyttet til Oslo i april 2017 har jeg søkt på over 100 jobber. Venner, familie, ja til og med HR-sjefen til samboeren min har med velvilje tatt en titt på søknadsbrevene mine og kommet med gode innspill til hvordan jeg best kan få napp.

Jeg søker aldri på en jobb hvor jeg ikke har relevant utdannelse eller erfaring, for ikke å sløse min eller andres tid. Per dags dato har jeg fått ett eneste jobbintervju, og null jobbtilbud. Hvorfor? Fordi arbeidsgiver valgte en intern søker, eller en søker med tidligere erfaring i samme arbeid.

Da lurer jeg på: Hvordan skal man bli ansatt et sted hvor man kun får jobbe hvis man allerede er ansatt der? Hvordan får man jobberfaring når det alltid kreves at man allerede har det?

Jeg tror ikke en HR-sjef spiller russisk rulett med bedriften ved å ansette et ungt, nylig utdannet menneske uten tidligere erfaring i samme bransje. Det er svært usannsynlig at en organisasjon står og ramler på ansettelsen av et menneske som ikke allerede har vært i samme organisasjon i flerfoldige år.

I verste fall tilfører man arbeidsstedet friskt blod. I beste fall får man inn nye perspektiver som kan hjelpe selskapet å utvikle seg videre.

Jeg lever ikke på NAV, tvert i mot –fordi jeg selv sa opp min tidligere jobb da jeg flyttet til Oslo, har jeg ikke fått en krone. Samboeren min sin inntekt har måtte strekke seg til to livsopphold i storbyen. Vi skummer gjennom stillingsutlysninger hver bidige dag og forsøker å bevare håpet. Men vanligvis er svaret det samme: «Vi prioriterte en søker med tidligere erfaring fra samme jobb.»

Er det fordi jeg ikke har et norsk navn? Jeg forsøker å ikke spekulere i slikt, men tanken streifer meg oftere jo lengre jeg går arbeidsledig, mens mine tidligere studiekamerater med norske navn stadig kalles inn til intervjuer.

En beskjed til dere HR-folk, personalsjefer og avdelingsledere: Ikke lys ut jobber som allerede er øremerket! Våg å satse på noe nytt! Tenk på søkerne, ofte i hundretallene, som sløser tid og energi i håp om å få en stilling de aldri vil bli tilbudt. Kjære arbeidsgiver - kan du våge å titte lengre enn til kontorets vegger neste gang du er i en ansettelsesprosess?

PS: Nøl ikke med å ta kontakt dersom du ønsker et intervju!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.