Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jobbet med parken i 30 år før han døde. Nå er det usikkert om skandaleparken blir ferdig

Bestevennen tar over arbeidet med «Østkantens Frognerpark».

IKKE FERDIGSTILT: Klosterenga skulpturpark i Gamlebyen skulle bli Østkantens svar på Vigelandsparken. Kunstner Bård Breivik var svært skuffet over at prosjektet ikke ble fullført. FOTO: ROLF ØHMAN / Scanpix
IKKE FERDIGSTILT: Klosterenga skulpturpark i Gamlebyen skulle bli Østkantens svar på Vigelandsparken. Kunstner Bård Breivik var svært skuffet over at prosjektet ikke ble fullført. FOTO: ROLF ØHMAN / Scanpix Vis mer

(Dagbladet): - Denne parken betydde så mye for Bård. Vi får håpe at det blir satt inn nok midler til å fortsette og avslutte parken med verdighet, sier Kristian Blystad. 

Gikk bort søndag Søndag ble det kjent at kunstner Bård Breivik tapte kampen mot kreften, og gikk han bort bare 67 år gammel.

Breivik regnes som en av Norges viktigste kunstnere i etterkrigstida, og han har stått for flere store utsmykninger de siste åra.

Det har lenge hersket usikkerhet rundt hvorvidt flere av hans større kunstprosjekter ville bli ferdigstilt.

Den mye omtalte Klosterenga Skulpturpark i Gamle Oslo har vært en kime til frustrasjon for både kunstneren og lokalpatrioter i en årrekke.

På 80-tallet planla Bård Breivik å lage en spektakulær skulpturpark i parkområdene bak Oslo Fengsel, fra Galgeberg til Grønland. Kommunen bevilget tiåret etter 19 millioner til parken som skulle ha flere vannelementer, og arbeidet ble påbegynt i 1991. Ideen var at Klosterenga skulle bli Østkantens svar på Frognerparken.

Planen var at hele prosjektet skulle ferdigstilles i fem trinn og koste 40 millioner. Men etter at første byggetrinn sto ferdig, snurpet politikerne pengesekken igjen, og prosjektet ble stoppet. Parken ble forsømt, utsatt for hærverk og kunstverkene som allerede var utplassert ble liggende og forfalt.

De seineste åra har både naboer og kommunen jobbet for å få til en ferdigstillelse av parken. Bård Breiviks opprinnelige idé var at Hovinbekken skulle opp i dagen og leke seg over de ulike skulpturene i parken.

Breivik har flere ganger uttrykt dyp frustrasjon for at parkplanene aldri ble vedtatt.

Jobbet etter at han ble syk Billedkunstner Kristian Blystad var med å utforme de opprinnelige prosjektplanene på 80-tallet, men ga seg da prosjektet ble skrinlagt neste tiår. Nå har han tatt på seg oppgaven med å sikre at parken blir ferdigstilt i tråd med Breiviks ønsker.  

- Bård var en veldig nær venn av meg, så det er vemodig at det ble slik, men jeg lovet han å ta over, sier Blystad.

Men det er fortsatt ikke satt av penger til å ferdigstille parken.

Bård Breivik fikk kreftdiagnosen før jul i 2014 og visste at han var alvorlig syk fra i sommer. Han jobbet derfor ekstra hardt for at parken skulle ferdigstilles, forteller sivilarkitekt Jørn Skaare som har jobbet med Bård Breivik om Klosterenga skulpturpark siden slutten av 1980-tallet.

- Jeg hadde et møte med Bård på torsdag og vi skulle ha et prosjekteringsmøte denne uka. Han jobbet helt til det siste, sier Skaare.

I disse dager ferdigstiller steinhogger Rolf Karlsen det foreløpig siste kunstverket som skal plasseres i parken, og i kommunen har vedtatt en plan for at Hovinbekken skal åpnes og renne gjennom de ulike kunstelementene. 

Ble ferdig i Bergen Breivik sto også bak de markante søylene på Torgalmenningen i Bergen. Den siste tida jobbet han med å ferdigstille nye søyler til sentrumsområdet i Bergen, og han har tidligere uttalt at bare han kunne ferdigstille den jobben.

- Han ble akkurat ferdig med utformingen av søylene. De kunne ikke blitt seinere ferdig, han gjorde dette absolutt helt på slutten. Det er knapt noen som har arbeidet så langt inn i slutten som han har gjort. For Bård var det å kanskje ikke få ferdigstilt prosjekter en vond følelse, sier Kristian Blystad.  

- Vi får håpe at Klosterenga også blir ferdigstilt, sier han.

- Jobber for realisering Prosjektutvikler i Vann- og Avløpsetaten, Tharan Åse Fergus, forteller at kommunen nå har satt i gang et samarbeidsprosjekt mellom ulike etater for å få ferdigstilt parken.

TAR OVER:  Billedbugger Kristian Blystad tar over oppgaven å ferdigstille sin venns store parkplaner.  

Foto DALSNES/TOR ARNE Dagbladet
TAR OVER: Billedbugger Kristian Blystad tar over oppgaven å ferdigstille sin venns store parkplaner. Foto DALSNES/TOR ARNE Dagbladet Vis mer

- Reguleringsplanen for hele prosjektet ble vedtatt like før jul, det var en milepæl for prosjektet. Nå jobber vi med å få penger til å finansiering av hele kunstprosjektet, sier hun.

Fergus forteller at kommunen har som ambisjon at parken skal stå ferdig, men at de fortsatt mangler midler til ferdigstillelsen.

- Vi jobber for å realisere dette prosjekt. Det er et prosjekt vi gleder oss over å jobbe med, og en park som vil bli en stor berikelse for byen.   

- Det er veldig synd at kunstneren er gått bort før han fikk sett dette realisert, vi skulle gjerne ha kommet lenger. Men det er et stort og komplekst prosjekt, sier hun.
 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media