Jobbet én dag på sirkus

Nå står Kjell Ivar bak månedens dikt — skrevet med nicket Tove Arnardo.

NÅR MAN KIKKER INN TIL NABOEN: «I halvmørke / inne i det nærmeste huset // snur en kvinne seg tungt / mot en liten bøyd mann», begynner Tove Arnardos vinnerdikt fra juni. Illustrasjonsfoto fra Lofoten. Foto: Maria Børja
NÅR MAN KIKKER INN TIL NABOEN: «I halvmørke / inne i det nærmeste huset // snur en kvinne seg tungt / mot en liten bøyd mann», begynner Tove Arnardos vinnerdikt fra juni. Illustrasjonsfoto fra Lofoten. Foto: Maria Børja Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Diktet som gikk helt til topps fra junifinalen i Diktkammeret heter «Når alt blir tydelig» og er signert Tove Arnardo. Bak det trapesaktige nicket gjemmer en gammel kjenning seg. Kjell Ivar Sandvik svarer fra sommerferie:

— Gratulerer! Hva ligger bak nicket?

— Det kommer fra ingen steder og alle steder, jeg vet virkelig ikke, ulike mennesker har ulike metoder for å sette seg selv i gang, eller sette i gang noe i seg selv, som ellers bare knapt er virksomt. Min erfaring er at om jeg ut av lufta så å si klarer å hente meg et annet navn enn mitt eget, som klinger godt eller rart i øret mitt, så er det absolutt nyttig for meg i diktskrivingen, det har kanskje noe å gjøre med å starte med blanke ark, vite, eller i hvert fall tro at nå er det ingen av de som leser meg som straks vil tenke at jaha, han igjen, eller hun igjen — og liksom tenke eller tro at de omtrent ved hva som kommer.

Han snakker av erfaring — Kjell Ivar er blant dem som var med fra oppstarten av Diktkammeret i 2001. Det har vært med å gjøre ham klar over egne behov:

— Jeg behøver en fornemmelse av fordomsfrihet rundt skrivingen min, en mulighet til å kunne forfatte hva som helst, ubundet og uhemmet av omgivelsenes forventninger. Dermed trenger jeg ikke bare ett nick, men gjerne flere. Det er nok ikke noe overnaturlig i dette, men ofte opplever jeg det som magisk, hva et godt nick kan sette i gang i meg. Tove Arnardo kom gjennom lufta, det samme gjør andre nick jeg har brukt, som Hopalongoria Adequantemum, for å nevne et annet (jeg satt og tenkte på Eva Longoria, og så kom jeg til å tenke på Hopalong Cassidy). Tove Arnardo-navnet kan kanskje ha noe å gjøre med en tanke på Diktkammeret som en virtuell manesje, hvor utallige opptrer med sine ulike nummer, og for den saks skyld masker, men nå spekulerer jeg — det kom til meg på sekunder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer