Jobbet som stripper - nå er hun Oscar-favoritt

Skal bekjempe svinaktige direktører i Hollywood.

(Dagbladet.no): At en kvinne i 20-åra går fra jobb som stripper til å ha suksess i Hollywood, høres kanskje ut som handlingen i en syltynn onsdagsfilm på TVNorge.

For Brook Busey-Hunt, alias Diablo Cody, er imidlertid dette en historie fra virkeligheten. I 2003 jobbet hun på strippebuler og som telefonsexvertinne i Minneapolis. Nå er hun tippet som favoritt til å vinne Oscar for beste manus med «Juno» - en film med USA-premiere onsdag.

- Jeg ble en tøffere person av å strippe. Men å blotte meg som forfatter har vært mye mer brutalt, sier hun til New York Times.

Oppdaget via blogg

Hun kom inn i kroppsindustrien ved en tilfeldighet. Busey-Hunt hadde en kjedelig jobb i reklamebransjen og hadde alltid slitt med sjenanse. Én dag fikk hun en plutselig innskytelse, og svarte på en annonse som søkte jenter som ville bli strippere.

Busey-Hunt var ikke den beste danseren av jentene på audition. Heldigvis, har hun seinere uttalt til nyhetsbyrået AP, var ikke eierne av strippeklubben særlig kresne.

Erfaringene fra strippingen, både negative og positive, ble omtalt på bloggen The Pussy Ranch, og skriveriene ble etter hvert oppdaget av en talentspeider fra Los Angeles. Han henviste henne videre til et forlag som i 2005 ga ut boka «Candy Girl: A Year In the Life of an Unlikely Stripper».

Seinere hjalp også talentspeideren henne med filmmanuset til «Juno» - om en ung jente som blir gravid, og som bestemmer seg for å gi bort ungen til et barnløst ektepar. I tillegg har Busey-Hunt skrevet pilotepisoden til serien «The United States of Tara», produsert av Steven Spielberg.

Foretrekker klossmajorer

Med sin svært spesielle bakgrunn har hun nå blitt en omdiskutert figur blant amerikanske feminister. Selv er Busey-Hunt stolt av å kalle seg kvinneaktivist.

- Holdningen man har til kvinner i Hollywood er kvalmende. Det finnes mange svinaktige direktører som blir unkomfortable med en gang en kvinnelig rollefigur er litt opprørsk. De vil at filmen skal handle om en vakker jente som snubler og faller, en uimotståelig klossmajor, sier hun til New York Times.

Mange har spurt seg om bakgrunnen hennes kan være oppdiktet, noe ingen til nå har funnet bevis for. Michael Tortorello, en av redaktørene hennes da hun jobbet i avisa City Pages, sier det kan være vanskelig å skille mellom Brook Busey-Hunt og hennes forfatteralias Diablo Cody - men at det er en forskjell.

- Da hun begynte å blogge var det som om noen åpnet en champagneflaske, og champagnen har bruset over siden. Hun er en søt og ærlig person, men det er også en myte her, iscenesatt av en dame som vokste opp i en forstad til Chicago, sier Tortorello.

Her kan du se forfatteren på besøk hos David Letterman:

GJØR MANUSKARRIERE: Brook Busey-Hunt har både flere filmer og en tv-serie for Showtime på gang.