Jobbintervjuet avsluttes når søkeren sier han er homo

Svensk Youtube-duo bruker skjult kamera for å vise hvordan homofile diskrimineres.

(Dagbladet): På tirsdag la den svenske Youtube-duoen «STHLM Panda» ut en video på kanalen sin

To gutter blir innkalt til jobbintervju. Sjefen virker positiv til guttene, som har hvert sitt indivudielle intervju. Dette helt til den ene sier at han «akkurat har kjøpt leilighet med guttekjæresten». 

Intervjuet blir fort avbrutt, og sjefen nekter å ta den homofile kanditaten i hånda etterpå.

- Vi ville illustrere at dette er et samfunnsproblem, forteller duoens ene halvdel, Konrad Ydhage, til Dagbladet.

Fikk tips fra seer Ydhage driver Youtube-kontoen sammen med kameraten Olle Öberg. De har siden oppstart hatt som formål å filme sosiale eksperimenter, for å illustrere at samfunnet kan ha en mørkere side enn det man tror.

- Vi bestemte oss for å gjøre dette da vi fikk tips fra en av våre følgere. Han fortalte oss at han hadde fått sparken fordi sjefen fikk vite at han var homofil, skriver Ydhage i en e-post til Dagbladet.

Han legger til at responsen på videoen har vært enorm, og utelukkende av positiv art.  

Mange henvendelser i Norge Ingvild Endestad i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) sier situasjonen på videoen også kunne skjedd i Norge. LLH blir jevnlig tipset om diskriminering i arbeidslivet, sier hun. 

- Vi har stadig vekk flere henvendelser til oss fra mennesker som opplever seg diskriminert i arbeislivet, og det er nok også snakk om store mørketall her. Statistikk viser at det er mange som ikke er åpne om seksuell legning på jobb i Norge, og det gir signaler om at man ikke våger å være det. Det forteller oss at det er utfordringer i arbeidslivet.  

- Mange forteller oss at de blir spurt om sin seksuelle orientering i jobbintervju eller i jobbsituasjon generelt. Særlig er det transpersoner og andre som bryter med kjønnsuttrykk og forventninger til kjønn som forteller oss ommanglende inkludering  i arbeidslivet. 

Ny lov Fra 1. januar 2014 ble en nye lov mot diskriminering på grunn av seksuell orientering og kjønnsidentitet innført. 

Med den kom en aktivitets- og rapporteringsplikt for virksomheter i offentlig sektor og for virksomheter med over 50 ansatte i privat sektor. I LO er man fortsatt usikre på om den loven har gjort arbeidslivet mer tilgjengelig for homofile eller transpersoner.

- Men vi håper det. Det blir spennende å se med tida, sier Renee Rasmussen i LO.

Hun minner om at det ikke er lov å spørre om seksuell legning i et jobbintervju.

Store mørketall - Og det er en fryktelig vanskelig bevissituasjon for en som føler seg diskriminert i en intervjusammenheng. En arbeidsgiver kan jo finne på alle mulige typer unnskyldninger for å ikke gi en person den aktuelle stillingen. 

Rasmussen har ikke full oversikt over hvor mange henvendelser LO får i løpet av et år som omhandler diskriminering på bakgrunn av seksuell legning. 

Årsaken til det er at mange varsler tillitsvalgte lokalt eller andre offentlige instanser. I tillegg tror også Rasmussen det er snakk om store mørketall. 

- Dessverre er det nok fremdeles slik at mange kan oppleve diskriminering i arbeidslivet i Norge, sier hun.