Jobbkamp på tv

Desperate jobbsøkere er populær tv-underholdning i Argentina. Og Sony vil bringe showet til resten av verden.

Den ødelagte argentinske økonomien har født en ny type program innen reality- og gameshowsjangeren. I stedet for eneboliger og fancy feriereiser er premien i programmet «Recursos Humanos» ganske enkelt en jobb.

Det er svært allminnelige jobber, som kassadame eller mekaniker, deltakerne konkurrerer om foran tv-seerne. Programmet, som går midt i beste sendetid, har likevel blitt en kjempesuksess og har dobbelt så mange seere som såpeoperaen det avløste hadde, melder Wired.

Ideen er enkel: To forhåndsutplukkede jobbkandidater deltar i programmet hvor de skal kjempe om en og samme jobb.

I programmet gjennomgår de to kandidatene intervjuer og svarer på spørsmål som skal vise hvem som er mest desperat og best skikket til jobben. Tv-seerne kan ringe inn og stemme på favoritten sin, og vinneren får en ettårs jobbkontrakt. Taperen får en helseforsikring med varighet på seks måneder.

Jobb-showet går så godt at underholdningsgiganten Sony har sikret seg de internasjonale rettighetene på det, ifølge bransjebladet Variety.

- Uverdig

Det mangler imidlertid ikke på kritikk mot tv-showet. Mange hevder at vinnerne velges ut fra uteseendet eller deres triste gråtehistorier, hvor de forteller om hvor langt de har gått for å overleve arbeidsløshet og fattigdom.

Andre mener at det bare rett og slett er uverdig å lage underholdning av arbeidsløshet og å få folk til å smiske og stå på for å få lavtlønte jobber.

Argentinas kanal 13, som sender programmet, hevder imidlertid at de bare prøver å hjelpe folk gjennom den økonomiske krisa - med en jobb om gangen.

<B>DESPERAT: </B>Arbeidsledigheten i Argentina skaper desperasjon. Her truer en kvinnelig gateselger med selvmord, etter at politiet forsøkte å jage gateselgerne vekk.<br>Foto: AP
<B>- EN JOBB OM GANGEN:</B> Argentinas Kanal 13, som sender tv-showet, sier de prøver å hjelpe folk gjennom krisa - med en jobb om gangen.
<B>EN ALLMINNELIG JOBB: </B>deltakerne i tv-showet kjemper om helt vanlige og lavtlønnede jobber.<br>Illustrasjonsfoto: SCANPIX