DEBATT

Debatt: Borgerlønn

Jobbplikt perverterer velferdsstaten

I et samfunn hvor verdiskapingen fortsetter å øke mens mennesker får mer usikre arbeidsvilkår, blant annet på grunn av automatisering og globalisering, bør borgerlønn være svaret.

MÅLSTYRTE BYRÅKRATER: - Tanken er kanskje å opprette en ny rekke med byråkrater til å kontrollere byråkratene? Kanskje vi kan sysselsette alle Norges arbeidsløse ved å gi dem en pult på Nav, stor makt på et lite område og noen måltall å oppnå?, skriver artikkelforfatteren om Arbeiderpartiets forslag om jobbplikt, der kommunen får i oppgave å skaffe jobber.  
MÅLSTYRTE BYRÅKRATER: - Tanken er kanskje å opprette en ny rekke med byråkrater til å kontrollere byråkratene? Kanskje vi kan sysselsette alle Norges arbeidsløse ved å gi dem en pult på Nav, stor makt på et lite område og noen måltall å oppnå?, skriver artikkelforfatteren om Arbeiderpartiets forslag om jobbplikt, der kommunen får i oppgave å skaffe jobber.   Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Arbeiderpartiet foreslår å halvere makstid for Arbeids-avklaringspenger (AAP) og innføre såkalt «jobbplikt», som i siste instans vil innebære at kommunen skal skaffe jobb til mottakerne av AAP. Vi i Borgerlønn BIEN Norge mener at dette er et steg i feil retning.

I et samfunn hvor verdiskapingen fortsetter å øke mens mennesker får mer usikre arbeidsvilkår, blant annet på grunn av automatisering og globalisering, bør velferdstjenestene være utformet slik at de gir folk rammer til å leve med verdighet og opptre som voksne og ansvarlige. Vi får ikke friske, velfungerende mennesker ved å behandle dem som barn og tvinge dem inn i ordninger på mekanistisk vis. Verdiskaping og produktiv aktivitet motiveres av trivsel og visjoner. Både private og offentlige visjoner kan være positive, men å utforme slike er ikke en arbeidsoppgave som passer for målstyrte byråkratier.

Vi leste med vantro Arbeiderpartiets Hadia Tajik svare følgende på treffende spørsmål fra NRK:

NRK – Men hva hvis kommunen ikke klarer å komme opp med noen jobber?

Tajik – I siste instans er det kommunen som må finne jobber. Det er flere type jobber som vil kunne være aktuelle: Det kan være innen kultur, idrett, park og anlegg eller ordinære kontorjobber.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer