Jobs innrømmer at iPhone har kill-knapp

Kan fjerne alt fjernstyrt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Toppsjef og gründer i Apple, Steve Jobs, bekrefter at den superpopulære musikktelefonen iPhone har en innebygd kill-knapp som gjør at selskapet sentralt fra kan fjerne all programvare de vil fra hvilken som helst telefon.

Jobs sier til avisa Wall Street Journal at de trenger denne muligheten til å stanse et eventuelt angrep fra ondsinnet programvare, melder Yahoo News.

Jobs ser for seg muligheten av at det dukker opp fiendtlige programmer som kan stjele private data fra iPhone-eiere, og at slik programvare kan bli spredd via App Store.

- Forhåpentligvis trenger vi aldri å dra i denne spaken, men det ville vært uansvarlig å ikke ha en slik spake, sier Jobs.

Han bekrefter dermed at Apple kan fjerne programmer fra en hvilken som helst iPhone som er koplet til nett, og sier samtidig at de aldri har benyttet seg av muligheten.

Fant skjult kode

Innrømmelsen kommer etter at forfatteren av bøkene \'iPhone Open Applications Development\' og \'iPhone Forensics Manual\', Jonathan Zdziarski; fant en url gjemt i telefonens programvare, og urlen viste til uautoriserte applikasjoner, \'unauthorizedApps\', hvor ikke godkjente applikasjoner havner etter at de fjernes fra App Store.

I forrige uke fjernet Apple applikasjonen \'I am rich\' Den kostet 999 dollar, altså noe over 5000 kroner, og hadde ingen annen funksjon enn at du fikk et rødt lysende ikon på skjermen. Tanken var visstnok at den skulle lyse som en rubin, og indikere at du hadde penger.

<strong><B>INNRØMMER KILL-KNAPP:</strong> </b> Toppsjef Steve Jobs i Apple innrømmer at de kan fjerne programvare på alle telefoner. Foto: SCANPIX/AFP
INNRØMMER KILL-KNAPP: Toppsjef Steve Jobs i Apple innrømmer at de kan fjerne programvare på alle telefoner. Foto: SCANPIX/AFP Vis mer

Alle programmer som legges ut på App Store skal være godkjent på forhånd, og det er uklart hva som er begrunnelsen for å fjerne tulleprogrammet til 5000 kroner. Men ifølge Zdziarski skal de ha fjernet flere applikasjoner enn \'I am rich\'. Applikasjonen NetShare skal også være fjernet av Apple, men ble kun fjernet for nye brukere, mens de som har lastet dem ned har beholdt dem.

Verst at de ikke sa noe

- Kill-knappen er en veldig kontrollerende gest. Jeg er usikker på hvorfor Aplle ikke fortalte dette rett ut selv, som et sikkerhetstiltak, sier Avi Greengart ved Current Analyses til Yahoo News. Han mener at brukerne godtar veldig mye om du forteller dem det på forhånd.

Han er egentlig mer bekymret over at Apple ikke fortalte om kill-knappen, enn at de faktisk har den. Årsaken er mange nå begynner å lure på hva mer Apple ikke har fortalt om.

- Slik jeg tenker, er saken nå at du egentlig ikke vet hva telefonen din kan og ikke kan gjøre, sier Greengart.

- Jeg er ikke 100 prosent sikker på hva den kan gjøre, og det er problemet. Hva er den kapabel til, når vil de bruke det, og vil de bruke det? Er det noe annet Apple skjuler, ser Greengart.

iPhone har vært en gedigen suksess for Apple. I Norge selges telefonen kun via NetCom, men lenge før den ble solgt offisielt i Norge, var iPhone på topp-tre-lista daglig over telefonmodeller innom Dagbladet.nos mobilsider.

Etter at Apple lanserte iPhone 3G 11. juli i år, har de ifølge CNN solgt over tre millioner telefoner.

Jobs innrømmer at iPhone har kill-knapp

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer