Joda Bull, jeg husker!

AMANDAUTDELINGEN: Administrerende Direktør i Nordisk Film, Stein Roger Bull, kaster seg utpå i tirsdagens Dagblad med sterke følelser på vegne av barna generelt og sitt eget selskap spesielt. Omsorgen for barna er oppriktig og understøttes av solid produksjonspraksis gjennom flere år. Synd derfor at resonnementene svikter fordi de bygger på feil premiss. Det skal jeg komme tilbake til.

Stein Roger Bull spør om jurylederen husker sin ungdomstid og/eller har opplevd barn gjennom den samme. Jo takk, begge deler. Som 13-åring ble jeg bergtatt i kinosalen to ganger. Zefirellis «Romeo og Julie» og Andersons «En Kärlekshistoria» vekket alle pubertetens motstridende lengsler og emosjoner. Jeg nøler ikke med å karakterisere begge som helt avgjørende opplevelser i overgangen til ungdomstiden. Begge filmene kan jeg se førti år senere med tilnærmet samme effekt, men fra et helt annet ståsted. Jeg nøler derfor heller ikke med å benevne begge filmene som utmerkede ungdomsfilmer. Det er et stort pluss at de også er voksenfilmer. Selv ventet jeg utålmodig på riktig tidspunkt for å vise disse filmene til mine egne døtre i erkjennelsen av at ingen av dem egner seg for barn.

Og her er vi ved sakens kjerne: I år hadde Amandajuryen tre knakende gode barnefilmer og tre usedvanlig vellykkede ungdomsfilmer å vurdere i denne kategorien. Året 2007 vil bli husket som et gjennombrudd for målrettet satsing mot både barn og ungdom. Det er synd at dette faktum nå kommer i skyggen av at Nordisk film velger å trekke sin film etter å ha nådd opp blant de tre nominerte.

Nominasjon i kategorien Barn- og ungdomsfilm forutsetter selvfølgelig ikke at filmen passer for både barn og ungdom. Slik sett burde benevnelsen kanskje være Barne- og/eller Ungdomsfilm. Dette kan jo Bull foreslå for Amandakomiteen, der han er medlem. Kanskje kan han også hviske det i øret til sitt eget selskap Nordisk Film som produserer Amandashowet for TV 2.

Til sist er det fristende å kommentere Bulls forsøk på å skille mellom kunst og kultur, men jeg vil nøye meg med å ønske lykke til i arbeidet videre med alle kategorier filmer. Både Bull og Nordisk Film har stolte tradisjoner å bringe videre.