Joda, Steve Jobs er i live

Og nå har han vist fram iPad 2.

I LIVE: Steve Jobs, her i et arkivbilde. Foto:  REUTERS/Robert Galbraith/Scanpix
I LIVE: Steve Jobs, her i et arkivbilde. Foto: REUTERS/Robert Galbraith/ScanpixVis mer

SAN FRANCISCO (Dagbladet.no): Apple har akkurat avholdt en pressekonferanse i San Francisco, der iPad 2 ble lansert - etter lengre tids rykter om at nettopp det skulle skje.

Større tvil var det på forhånd om Apple-sjef Steve Jobs selv ville stå for presentasjonen, etter at han nylig trakk seg tilbake på grunn av sykdom - og britisk sladderpresse meldte at han bare hadde uker igjen å leve grunnet kreftsykdommen.

Enhver tvil om at Steve Jobs faktisk lever, om ikke i beste velgående, ble klart da han entret scenen til full jubel på pressekonferansen.

Etter å ha tatt imot den stående ovasjonen, startet Jobs ballet med å snakke litt om hvordan iPad har klart seg gjennom 2010 - Apple går så langt som å kalle nettbrettet en post-PC-maskin.

Offentliggjorde iPad 2 Med over 65.000 apps til iPad alene, mente Jobs at Apple leder an over "iPad-kopistene" som har kommet i kjølvannet.

- Men vi akter ikke å hvile på laurbærene, sa deretter Jobs - og avslørte iPad 2.

Det nye nettbrettet vil ha en tykkelse på 8.8 mm, mot 13.4 mm på den eksisterende modellen (og 9.3 mm på iPhone 4) - det gjør 33 prosent tynnere. Formen vil være buet i kantene, og flat i bunnen - akkurat slik lekkasjene i forkant har antydet. Vekten er også litt mindre enn forrige modell.

- iPad 2 er tynnere enn iPhone 4, og når du får hendene dine på en, vil du merke at den føles helt annerledes, sa Jobs.

Maskinen vil ha videokamera både i front og bak, noe som gjør det mulig å bruke den til blant annet videosamtaler. Med en ny prosessor med to kjerner, døpt A5, vil maskinen være opptil to ganger raskere enn den eksisterende modellen og ha opptil ni ganger kraftigere grafikkytelse.

iPad 2 vil også ha innebygget gyroskop, likt det vi finner i iPhone 4. Og til forskjell fra telefonen, vil iPad 2 komme i både svart og hvitt fra første dag, som i Norge blir fra den 25. mars.

Akkurat som forgjengeren, vil den nye maskinen komme med enten 16, 32 eller 64 GB lagringsplass, med eller uten 3G-støtte i tillegg til wifi. Den billigste modellen koster 499 dollar, mens den dyreste koster 829 dollar - samme priser som forrige modell.

Den nye maskinen vil ha samme batteritid som første modellen. Den vil ha 1080p-grafikk via en HDMI-utgang (som krever en egen overgang), noe som støttes av alle apps og videoer.

Magnetisk deksel Et nytt deksel, som kommer i en rekke farger, vil sørge for å beskytte den nye iPaden mot skraper og denslags. Dekselet er magnetisk, og fester seg rett på fronten av maskinen - samtidig som den automatisk tilpasser seg kantene.

Samtidig renser den skjermen, og sørger for å slå av skjermen når dekselet er på, og slår den på når du tar det av.

I anledning den nye maskinen kommer Apple også med en oppdatering av operativsystemet iOS den 11. mars, samtidig som den amerikanske iPad-datoen.

I den nye versjonen, 4.3, økes blant annet nettleserkapasiteten til Safari betydelig. I tillegg kommer FaceTime og Photo Booth til nettbrettet, og iPhone 4-brukere kan bruke telefonen for å dele trådløst nett.

Joda, Steve Jobs er i live