Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Joddski var med på «Det store korslaget». Gjør aldri noe liknende igjen

Rapperen Joddski og filmregissør Carl Christian Lein Størmer trosset alle råd fra norsk musikkbransje når de viser filmen «Den vanskelige tida» på Tromsø internasjonale filmfestival.

KLER AV BRANSJEN: Rapperen Joddski (Jørgen Nordeng) og filmregissør Carl Christian Lein Størmer (t.h.) skulle lage en musikkvideo, men endt eopp med å lage en film som er blitt heftig debattert i norsk musikkbransje. For er det tull - eller virkelig .- eller noe midt i mellom? 20. januar ble filmen vist offentlig for første gang under filmfestivalen i Tromsø.
KLER AV BRANSJEN: Rapperen Joddski (Jørgen Nordeng) og filmregissør Carl Christian Lein Størmer (t.h.) skulle lage en musikkvideo, men endt eopp med å lage en film som er blitt heftig debattert i norsk musikkbransje. For er det tull - eller virkelig .- eller noe midt i mellom? 20. januar ble filmen vist offentlig for første gang under filmfestivalen i Tromsø. Vis mer

TROMSØ/OSLO (Dagbladet): Det som i utgangspunktet skulle være en musikkvideo til låten «Den vanskelige tida» fra Joddskis nye album «Bygdedyret» endte nemlig opp som en halvtimes lang film, som vises offentlig for første gang under filmfestivalen i Tromsø denne uka.

- Du kan vel si at dette er veldig langt fra alt annet enn det jeg har gjort tidligere, og jeg følte vel at bildet av meg som den den sedvanlige tøffe rapperen forsvant fort, sier Jørgen Nordeng, alias Joddski, da Dagbladet møter ham sammen med filmregissør Carl Christian Lein Størmer noen dager før Tromsø-premieren.

Rapperen mener norsk musikkbransje er blitt stadig tøffere de siste åra.

- Låten «Den vanskelige tida» er jo en kommentar til det uuttalte kravet om at en hver artist i dag skal være et reality show. Det holder ikke lenger å lage musikk, du er nødt å snakke ut om den vanskelige tida. Dette legger et press på artister som gjør masse dumt bare for å komme i avisa, sier Nordeng.

Selv valgte han å si ja til å bli med på «Det store korslaget» på TV 2 for fem år siden - fordi det handlet om musikk, men han gjør aldri noe liknende igjen. Han ønsker å la musikken - og nå filmen - snakke for seg selv.
 

Støttemeldinger I "Den vanskelige tida" møter vi rapperen Joddski, også kjent som Jørg-1 fra hip hop-duoen Tungtvann, som skal gjøre comeback i musikkbransjen tre år etter den siste plata. I løpet av to dager oppsøker han flere gamle samarbeidspartnere, alt fra rapperen Lars Vaular til Christer Falck og Gunnar Greve, der den ene er kjipere enn den andre.
 
- Ingen hadde på forhånd fått beskjed om hva de skulle si, annet enn at vi lager en film om en fyr som prøver å gjøre comeback men sliter med å komme inn igjen i det gode selskap, forklarer Lein Størmer.

Heller ikke Joddski hadde planlagt hva han skulle si.

- Etter hvert oppsto det mange situasjoner der vi rett og slett lurte på hva som var fiksjon og hva som var virkelig, sier Lein Størmer.

STUNTPROSJEKT:  "Den vanskelige tida" ble til på to hektiske dager i Oslo i fjor, og både Joddski og Lein Størmer fikk flere overraskelser underveis.I kveld diskuteres prosjektet under filmfestivalen i Tromsø.
STUNTPROSJEKT: "Den vanskelige tida" ble til på to hektiske dager i Oslo i fjor, og både Joddski og Lein Størmer fikk flere overraskelser underveis.I kveld diskuteres prosjektet under filmfestivalen i Tromsø. Vis mer

Da den ble ferdig manglet det ikke på advarsler fra musikkbransjen om at filmen aldri burde vises. Likevel valgte Nordeng og Lein Størmer og publisere den på nett, og filmen ble kjapt sett av flere tusen. Ganske raskt haglet det inn med støttemeldinger til Joddski - blant annet fra Bjørn Sundquist, som er en av dem som er med i videoen. Han hadde lyst å gi hver og en av de som Jørgen møtte en real omgang.

- Jeg har fått flere meldinger fra folk som som synes det er fint at vi framstiller hvor brutal bransjen kan være, og hvor brutal folk kan være med hverandre, sier Lein Størmer.

- Kunne filmen like gjerne vært virkelig?

- Ja, jeg tror det. Det kommer jo litt an på hvor i bransjen du befinner deg, men dette er jo ikke noe vi har tatt ut av løse lufta, sier Nordeng.

I kveld skal han og Lein Størmer diskutere filmen med musikkjournalist Egon Holstad under et arrangement i Tromsø.

Kjip opplevelse Han forteller at han var ganske tung til sinns da han satt på t-banen på vei tilbake til byen i slutten av filmen. Som - selv om den av P3 ble omtalt som noe av det største som skjedde norsk humor i fjor - er blitt ganske trist.

- Da var det ganske mørkt, og der og da hadde jeg vel mest lyst å ringe mamma bare for å få en bekreftelse, sier han.

Trofaste fans De tre siste åra har det vært stille rundt artisten.

- Hvordan var det å skulle komme tilbake etter tre år?

- Jeg er heldig som har trofaste fans, og selv om de ikke er så mange, så er de jo der. Men bransjen er blitt hardere fordi man nå kan måle hvor mye hver enkelt låt blir spilt, og for en ny artist er det vanskelig å komme inn. I tillegg er det mindre penger i bransjen, og det er ingen som er hypp på å investere i musikk lenger. men jeg har alltid vært en outsider, og talt outsidernes sak, helt fra starten med Tungtvann, sier Nordeng.

Den nye plata si, «Bygdedyret», som av Dagbladet ble kåret til en av Norges 25 beste plater i fjor, har han selv finansiert og gitt ut på eget selskap.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media