Jødeangst i Dagbladet

Midt-østen: På lederplass 22.11 vier Dagbladet seg til idretten «tanke uten tilløp». Uten tilløp til redelighet, denne gangen. Lederskribenten håper på en ny politikk i Midtøsten med Barack Obama som president, men holder likevel hodet kaldt. For Obamas nyutnevnte stabssjef i Det hvite hus heter nemlig - hold dere fast - Rahm Israel Emanuel!

Dette skriver altså det samme Dagbladet som i månedsvis har servert oss historier om de fæle republikanerne, særlig den fæle Sarah Palin, som var nedrige (og dobbeltkommuniserende) nok til å omtale den demokratiske presidentkandidaten som Barack Hussein Obama. Det er bare å registrere at Dabladet har endret holdning på fjorten dager.

Videre eklærer lederen at Emanuel «har israelsk statsborgerskap», og engster seg for om noen kan holde denne Israel med israelsk statsborgerskap i ørene, slik at verden ikke blir et enda vondere sted enn hva den er fra før.

Hør nå her: I vår ble Rahm Emanuel valgt til Kongressen fra sin krets i nordre Chicago. Hans motkandidat under valget, Nancy Kazsak, gikk gjennom sin kampanje til angrep på Emanuel og kalte ham en «steinrik lykkegjeger» med «dobbelt statsborgerskap» (USA og Israel), som hadde «tjenestegjort i den israelske hæren».

Det eneste som stemte var at Emanuel er rik, og Nancy Kazsak ble tvunget til retrett. «Jeg tar avstand fra dem (uttalelsene)», sa hun under en pressekonferanse. «De er feilaktige. Alle vi som har møtt frem her i dag vil markere vår motstand mot antisemittisme». (New York Times, 6.3.08).

Nancy Kazsak tapte valget på samme omgang med fakta som Dagbladet, og begge kunne nokså lett ha funnet ut hvorfor det ble så galt som det ble:

Rahm Emanuels far er utvandret israeler, og etter amerikansk lov hadde hans barn dobbelt statsborgerskap frem til fylte 18 år. Da må man velge, og unge Rahm valgte å bli amerikaner. At han så gjorde tjeneste i Israel som frivillig under Gulf-krigen i 1991, gjør ham ikke israelsk, like lite som deltagelse i den spanske borgerkrigen gjorde de norske frivillige til spanjoler.

Jeg liker Dabladets konsekvente avvisning av fremmedfrykt i samfunnet, men misliker jødeangsten i avisens redaksjon. Den er lummer og ukledelig.

OFFER FOR JØDEANGST?: Stabssjef Rahm Israel Emanuel. Foto: SCANPIX/AP
OFFER FOR JØDEANGST?: Stabssjef Rahm Israel Emanuel. Foto: SCANPIX/AP Vis mer
Jødeangst i Dagbladet