Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jodie Foster slåss for nazi-film

Ikke alle er like begeistret for at Jodie Foster vil lage film om propaganda-regissøren Leni Riefenstahl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jodie Foster ønsker å lage film om livet til den tyske regissøren Leni Riefenstahl. Riefenstahl lagde en rekke propaganda-filmer for Hitler under andre verdenskrig.

Hennes filmer er i dag omdebatterte. De fleste er enige i at de grenser til stor filmkunst, men at innholdet og budskapet i dem er forkastelig.

Dokumentarfilm-regissøren Arnold Schwartzman, som tidligere har laget filmen "Folkemord" (Genocide") om jødeutryddelsen sier Fosters planlagte film er forkastelig.

- Leni Riefenstahl var Hitlers beste propaganda-verktøy, og en rekke grusomme ting skjedde på grunn av hennes filmer. Mange i Hollywood vil være skeptiske til dette prosjektet, sier Schwartzman til FilmUnlimited

Jodie Foster på sin side forsvarer prosjektet:

-Jeg har lenge hatt lyst til å gjøre denne filmen. Det finnes ingen kvinne fra forige århundre som har vært så beundret og så hatet på en og samme gang, sier Foster til Ottawa Citizen.

Kunst og propaganda.

Leni Riefenstahl er mest berømt for sin film "Viljens Triumf" ("Triumph of the Will") fra 1934. Filmen åpner med et bilde av Hitler hvor han kommer ned fra skyene, som en gud fra himmelen. Det er den mektigste propaganda-filmen som noensinne er laget.

Riefenstahl, som i dag er 98 år gammel, sier i sin selvbiografi at hun var en naiv ung jente som ble brukt av Hitler. Andre, og mer kynsike kilder, som dokumentarfilmskaper Ray Mueller i filmen "The Wonderful, Horrible Life of Leni Riefenstahlens", påstår at hun var fullstendig klar over hva hun gjorde og at hun fortsatt ikke angrer.

Foster insisterer likevel på at Riefenstahl er en unik kvinneskikkelse som fortjener sin historie fortalt på lerretet.

- Hun er unik. Hun er like skarp som hun er vakker. Hun er en kvinne med stor pondus.

For tiden er Foster opptatt med innspillingen av "Flora Plum" med Russell Crowe.

KONTROVERSIELL: Jodie Foster er ikke redd for konflikter.