Jødinnen Judith - enda en antihelt

Drepte Judit en helt da hun halshogde Holofernes?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Jeg ble det jeg ikke er.

Jeg ble en heltinne og en levende

legende.»

Disse ordene tillegges Judit, jødinnen som reddet sitt folk fra assyrerhæren ved å halshogge hærføreren Holofernes, i Miro Gavrans omdiktning.

Modernisert

Judits heltedåd er omtalt i de apokryfe skriftene; i den gammeltestamentlige «Judits bok». Hun er en feiret skikkelse gjennom hele kunsthistorien, der Caravaggios versjon fra 1598, maleriet «Judit halshogger Holfernes», er den mest kjente.

Nå har den kroatiske dramatikeren Miro Gavran bidratt med ny variant, modernisert til en ukebladversjon der Judits begjær også i rettes mot hennes tjenestekvinne, Sjua. Og der Holofernes er forvandlet til tidenes gentleman.

Den bibelske Judit grep inn i den babylonske kong Nebukadnesars krigstokt på 500-tallet f.Kr. Under Holofernes' ledelse erobret assyrerhæren land etter land, drepte alle som gjorde motstand og ødela deres helligdommer. Da hæren sto foran Betylua på vei mot Jerusalem, rustet israelerne seg kamp. Byen ble forsøkt sultet ut og var i ferd med å overgi seg, da den gudfryktige enken Judit påtok seg å gå til fiendens leir, overliste deres leder og drepe ham. Judit drepte Holofernes etter at han hadde drukket seg sanseløs, og vendte tilbake til Betylua med hans hode i en sekk, hvorpå assyrerhæren flyktet i redsel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer