Jødisk terrorisme

Klikk for ingress.

Leder

I Israel snakker nå til og med president Reuven Rivlin, statsminister Benyamin Netanyahu og forsvarsminister Moshe Yaalon om «jødiske terrorister». Det skjer etter en mordbrann på Vestbredden og drap med kniv i Jerusalem. Rivlin kalles «forræder» og mottar trusler på grunn av sine uttalelser. I israelsk presse analyserer man hva som har skjedd med det israelske samfunnet, hvor det har vokst fram ulike miljøer av fanatiske kolonister på Vestbredden og ytterliggående religiøse. Det har vokst fram en intoleranse som undergraver det pluralistiske samfunnet og demokratiet.

Men dette er verken nytt eller overraskende. En ung mann fra denslags miljø drepte statsminister Yitzhak Rabin i 1995. Og palestinerne på den okkuperte Vestbredden har gang på gang vært utsatt for terrorisme og andre overgrep fra kolonistene i de ulovlige bosettingene. I 1994 drepte en ytterliggående bosetter 29 palestinere mens de ba i Abrahamsmoskéen i Hebron. Fredag kastet kolonistene brannbomber inn i to hus i en landsby nær Nablus. Tre unge palestinere, blant dem en 18 måneder gammel gutt, omkom. Før brannstifterne flyktet skrev de «prisen å betale» og «hevn» på en murvegg. Det var hevn for to ulovlig bygde hus som israelske soldater reiv ned i Beit El. Idet de to husene ble revet kunngjorde imidlertid statsminister Netanyahu snarlig bygging av 300 boliger i den «lovlige» delen av den folkerettslig ulovlige kolonien Beit El.

I 48 år har Israel okkupert Vestbredden og bygd flere og flere bosettinger til fortrengsel for de palestinske innbyggerne. Det blir stadig vanskeligere å tenke seg en palestinsk stat der. Samtidig har grupper blant disse bosetterne tatt seg mer og mer til rette. Stort sett har israelske myndigheter latt dem slippe unna ustraffet. «Prisen å betale» for dette har i all hovedsak falt på palestinerne. Men Israel må også betale det som er prisen for okkupasjonen, og den bare vokser.

Netanyahus regjering er sammensatt av høyre og ytre høyre, den mest høyrevridde regjering i landets historie. Aldri har det såkalte «bosetterpartiet» hatt så stor makt. Offisiell politikk er stadig utvidelse av bosettingene. De ytterliggående bosetterne følger en ideologi som de deler med regjeringsflertallet. Derfor blir et oppgjør med jødiske terrorister i beste fall halvhjertet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.