PHILIP ROTH. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet / Corbis / NTB SCANPIX
PHILIP ROTH. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet / Corbis / NTB SCANPIXVis mer

Jødisk, ung mann går seg vill i en truende verden

Veteranen Philip Roth tegner et nærbilde til ettertanke.

ANMELDELSE: Den 78-årige Philip Roth er en Grand Old Man i amerikansk litteratur og årviss kandidat til nobelprisen. Han har nylig gitt til kjenne at han legger opp som forfatter.

Mange norske lesere vil huske bestselgeren «Portnoys besværlige liv» fra 1969, den hysterisk morsomme monologen om en nevrotisk, sex-fiksert ung mann med ustanselig apetitt på ikke-jødiske kvinner.

En truende verden
Også i den korte romanen «Indignasjon» møter vi en ung jødisk mann som går seg vill i en truende verden. Året er 1951 og Korea-krigen kaster mørke skygger også over det konforme Winesburg College i Ohio der den pliktoppfyllende Marcus Messner «med strålende fremtidsutsikter» er andreårsstudent.

Hit har han reist for å komme fri fra en overbeskyttende far, en jødisk slakter i Newark, som er blitt gal av bekymring «for at hans dyrebare, eneste sønn skulle være like uforberedt på livets farer som alle andre som er på vei ut i voksenlivet».

Er det denne forskrudde faren, eller er det den autoritære og reaksjonære rektoren ved det konservative colleget som utløser katastrofen og driver Marcus i døden? Eller var alt bare en sum av uheldige sammentreff?

Jødisk, ung mann går seg vill i en truende verden

I det hinsidige
Den første fjerdedelen av romanen kan virke monoton og tunglest med lange setningsperioder og mange innskutte ledd - som om forfatteren til overmål vil vise at det er en uferdig nittenåring som beretter. Men vi aner etterhvert at dette ikke er noen vanlig jeg-fortelling, og på side 52 får vi, nærmest i en bisetning, vite at det er den døde Marcus Messner som som rekonstruerer sitt liv i det hinsidige, «der det ikke er annet å tenke på enn livet som er forbi».

Den himmel, eller helvete, han har havnet i som følge av hendelser på Winesberg forstokkede college, er en evig «dommedag over egne gjerninger».

Indignert kritikk
På vei til siste reis får vi velkjente prøver på Philip Roths varemerke som forfatter: En innsiktsfull skildring av en fattigslig, men tross alt trygg tilværelse i det jødiske kvartalet i Newark, sentrert om koscher-slakteriet der Marcus Messner lærte å skjære ut koteletter, biffer og skanker. Dernest en minst like innsiktsfull beskrivelse av det å være utenfor og annerledes i det angloamerikanske Amerika, sentrert om college-livet i Winesburg.

Pilip Roths mesterskap viser seg ved at hvert lag i historien om Marcus Messners besværligheter avdekker nye eksistensielle spørsmål. Svarene er langtfra gitt. Men framfor alt er «Indignasjon» en komprimert og velkomponert roman om en reflektert ung mann med sårbart sinn og hans møte med en uforstående virkelighet.