Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Joe Cocker er død

Rockesangeren med hits som «With a Little Help From My Friends» og «Up Where We Belong» ble 70 år.

GIKK BORT SØNDAG: Her er Joe Cocker på Montreux Jazz Festival i 2013. Foto: NTB ScanpixAP Photo
GIKK BORT SØNDAG: Her er Joe Cocker på Montreux Jazz Festival i 2013. Foto: NTB ScanpixAP Photo Vis mer

(Dagbladet): «Det er med tungt hjerte vi melder at den høyt elskede Joe Cocker gikk bort i går kveld. Han var uten tvil den største rock/soul-stemmen som har kommet fra Storbritannia, og han forble den samme gjennom hele sitt liv», skriver sangerens agent gjennom 30 år, Berrie Marshall, i en uttalelse formidlet av BBC.

Den britiske rockesangeren platedebuterte som soloartist i 1964 etter flere år i lokale band i hjembyen Sheffield, og er særlig kjent for sin versjon av Beatles' «With a Little Help From My Friends», som han framførte på den originale Woodstock-festivalen i 1969.

«Farvel og Gud velsigne Joe Cocker, fra en av hans venner i fred og kjærlighet», tvitrer Beatles-trommis Ringo Starr i kveld.

Plateselskapet Sony Music meddeler ifølge The Telegraph at Cocker led av lungekreft. Han ble 70 år.

Ydmyk I 1983 mottok han både Oscar og Grammy-pris for «Up Where We Belong», en duett med Jennifer Warnes som ble udødeliggjort i «En offiser og en gentleman»-filmen året før.


Marshall omtaler den avdøde som «massivt talentfull, en ekte stjerne, men en snill og ydmyk mann som elsket å opptre».

«Ingen som så ham live vil glemme ham. I fjor slo han alle sine rekorder i arenaer over hele Europa, med et nummer en-album i Tyskland og en siste konsert i (den legendariske konsertarenaen, journ.anm.) Hammersmith i juni», skriver agenten.

Turnerte med Bernhoft Andre kjente låter Cocker sto bak, er «When The Night Comes» (1989), «Unchain My Heart» (1992) og «The Simple Things» (1994). I Norge ble også «Sweet Little Woman» en hit i 1982. Totalt ga Joe Cocker ut 22 studioalbum som soloartist, det siste - «Fire It Up» - så seint som for to år siden.

Albumet «No Ordinary World»er hans høyeste rangering på norske hitlister - det nådde andreplassen på VG-lista i år 2000.

I seinere år har han blant annet samarbeidet med Jarle Bernhoft. De to turnerte sammen i 2010.

I OSLO: Joe Cocker fotografert av Dagbladet i 2002. Foto: Tom Martinsen
I OSLO: Joe Cocker fotografert av Dagbladet i 2002. Foto: Tom Martinsen Vis mer

- Han er en veldig hyggelig, tilbaketrukket og tilbakelent fyr, så jeg har adoptert ham som bestefar, sa Bernhoft til NRK i den forbindelse.

I 1983 spilte Cocker på Kalvøya-festivalen, i 1987 i Oslo. I 1998 spilte han i Stavanger og i 2007 gjestet han Elvefestivalen i Drammen. I 2013 holdt han sin siste konsert i Norge, på Fredriksten festning i Halden. Det var en nesten to timer lang seanse med en sanger i storform, ifølge Halden Arbeiderblad.

Ifølge TMZ befant sangeren seg den siste tida på sin ranch i Colorado i USA.

Han etterlater seg kone, en stedatter og to barnebarn.