Johan Galtungs moralske striptease

FREDSPRISEN: Ikke så få av oss ble inspirert av Galtung på 1970-tallet. Like mange har følt et økende ubehag ved hans suksessivt moralske, politiske og intellektuelle forfall.

TIL DOMS OVER FORSVARSLØS FANGE: Den første moralske impuls Johan Galtung får når han skal kommentere tildelingen av fredsprisen til Lui Xiaobo, er å «forstå» det kinesiske diktaturet. Dette er den moralske ufølsomhets maktservile linje, skriver Bernt Hagtvet.Foto: Lars Eivind Bones
TIL DOMS OVER FORSVARSLØS FANGE: Den første moralske impuls Johan Galtung får når han skal kommentere tildelingen av fredsprisen til Lui Xiaobo, er å «forstå» det kinesiske diktaturet. Dette er den moralske ufølsomhets maktservile linje, skriver Bernt Hagtvet.Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I 1936 FIKK den tyske anti-militarist og redaktør Carl von Ossietzky Nobels fredspris. Tildelingen vakte Adolf Hitlers raseri. Fra da av forbød Føreren tyskere å motta Nobelpriser. Ossietzky selv var fratatt muligheten til å uttale seg. I likhet med årets fredsprisvinner Liu Xiaobo satt Ossietzky fengslet.

Anklagen mot Ossietzky lød på høyforræderi. I 1927 hadde den humanistiske publisisten og pasifisten i sitt venstreliberale tidsskrift Die Weltbühne avslørt hvordan det tyske Riksvernet forberedte en ny krig gjennom hemmelig opprustning. Etter en dom på 18 måneder i 1931, ble han benådet i 1932. Men etter maktovergivelsen til Hitler 30. januar 1933 ble Ossietzky igjen sperret inne, denne gang i en konsentrasjonsleir. 4. mai 1938 døde han av hjernetuberkulose under kummerlige forhold i fengselssykehuset i Berlin-Nordende.

CARL VON OSSIETZKY sto for en prinsipiell demokratisk og pasifistisk holdning i en ideologisk opprevet tid. I mangt ligner han på Liu Xiabo. Den kinesiske menneskerettighetsforkjemperen og Ossietzky står i en lang rekke av fredsprisvinnere som har kjempet mot politisk undertrykkelse og diskriminering - fra Albert Luthuli, Martin Luther King jr., Aleksandr Solsjenitsyn, Andrej Sakharov, Lech Walesa til Nelson Mandela.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer