Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Johan Golden: - Det er jo artig at Erdogan føler seg krenket. Han er jo selv verdensmester i krenking

Tyskerne er i harnisk over at rikskansler Angela Merkel ser ut til å gi etter for presset fra Tyrkia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg mener situasjonen er fullstendig håpløs, men samtidig er det litt artig at Erdogan føler seg krenket. Han er jo selv verdensmester i krenking, og gjerne av det mer fysiske slaget. Spør for eksempel en kurder om Erdogans metoder, sier komiker og medprogramleder i «Nytt på nytt», Johan Golden.

Han lever selv av humor og satire og mener debatten som nå raser i Tyskland beviser treffsikkerheten til et velkjent og gammelt ordtak:

- Alt Erdogan framhever er at pennen er mektigere enn sverdet. Diktet må jo sies å være ræva, og om et ræva dikt klarer å velte EU, da var kanskje ikke EU så stødig, fortsetter han.

- Voldsomme reaksjoner 31. mars leste den prisvinnende humorprogramlederen Jan Böhmermann opp et satiredikt rettet mot Tyrkias president Recep Tayyip Erdo?an. Foran det tyrkiske flagget og et portrett av statslederen harselerte han med Erdogan på det groveste.

Nå har sketsjen, som, ifølge programlederen, kun ble lest opp for å teste grensene for satirisk frihet i Tyskland, endt opp med å bli selve symbolet på det sensitive forholdet mellom Vest-Europa, EU, og den viktigste brikken i den pågående flyktningkrisa, sluselandet Tyrkia.

- Det har vært voldsomme reaksjoner i Tyskland. Merkel kan miste jobben over dette, så det er ganske dramatisk, sier Dagbladets Berlin-korrespondent Asbjørn Svarstad om debatten som nå dominerer nyhetsbildet.

Blant annet omhandlet diktet beskyldninger om at Erdogan har sex med geiter og sauer, elsker å undertrykke minoriteter, samt at han banker opp kurdere og kristne mens hans ser på barneporno, skriver kringkasteren Deutsche Welle.

Ifølge NTB fikk kanalen ZDF bare tilsendt rundt 20 klager etter innslaget, men Tyrkias myndigheter slo ikke uventet hardt ned på ytringen.

- Trodde hun var smart For søndag mottok det tyske utenriksdepartementet en «diplomatisk note» fra Tyrkia der de krever at komikeren Jan Böhmermann blir straffet for krenkelser, og de har sagt seg villig til å undersøke om framføringen av diktet, kalt «Ærekrenkende», kan straffes.

Den tyske ambassadøren har tidligere blitt kalt inn på teppet i den tyrkiske hovedstaden Anakara på vegne av sine landsmenns meninger om Erdogan, men da forsvarte den tyske utsendingen ytringsfriheten som urokkelig, melder BBC.

I VINDEN: Jan Böhmermann er et kjent ansikt i Tyskland og leder talkshowet «Neo Magazin Royale». I slutten av mars benyttet han seg friskt av ytringsfriheten, og kruttet rettet han mot den svært hårsåre presidenten av Tyrkia. Foto: NTB Scanpix
I VINDEN: Jan Böhmermann er et kjent ansikt i Tyskland og leder talkshowet «Neo Magazin Royale». I slutten av mars benyttet han seg friskt av ytringsfriheten, og kruttet rettet han mot den svært hårsåre presidenten av Tyrkia. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Denne gangen skal imidlertid Merkel selv, i diplomatiets ånd, ha uttalt at hun mislikte innslaget, og senere diskutert dette i en privat samtale med Tyrkias statsminister, Ahmet Davutoglu, forklarer Svarstad

- Hun trodde hun var smart og at det kanskje var unnskyldning nok, men hun dummet seg ut. Tyskerne er i harnisk og det er ventet demonstrasjoner. Merkel hang fra før i en tynn tråd, men dette kan være dråpen som får begeret til å renne over. Hun er allerede betydelig svekket for håndteringen av flyktningene, sier Svarstad som legger til at han var overrasket over hvor lang tid det tok før noen reagerte på at Tyskland ser ut til å føye seg.

- Ønskes fengslet på livstid -  Først var det bom stille, men så gikk konsernsjefen i mediebyrået Axel Stringer ut og støttet Böhmermann. Han sa han stilte seg bak diktet, så fulgte det raskt støttespillere fra både høyre- og venstresiden. Nå er ikke situasjonen særlig vakker innad i Merkels parti, forteller Svarstad.

Deutsche Welle melder at Tyrkias Erdogan har straffeforfulgt mer enn 1800 innbyggere, inkludert mindreårige, journalister og politikere for fornærmelser. Ved et tilfelle ble en lege sparket for å publisere en illustrasjon hvor Erdogan ble sammenliknet med karakteren Gollum fra «Ringenes Herre».

Å få sparken må regnes som en mild reaksjon fra Erdogans side. Dagbladet har selv vært i Istanbul og omtalt avisa Cumhuriyet, som avslørte at den tyrkiske regjeringa sender våpen inn i Syria. Journalistene i tidsskriftet er saksøkt og presidenten ønsker dem fengslet på livstid.

- HÅPLØST: Komiker Johan Golden er selv godt bevandret innen satirekunst og mener president Erdogan er den siste som bør føle seg krenket. Her med makker Atle Antonsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- HÅPLØST: Komiker Johan Golden er selv godt bevandret innen satirekunst og mener president Erdogan er den siste som bør føle seg krenket. Her med makker Atle Antonsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart