Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Johann Sebastian Bach lagde tidenes julemusikk

Wandrups utvalgte: Lytt til og les om "Juleoratoriet".

MESTEREN: Johann Sebastian Bach (1685-1750) foran St. Thomas-kirken i Leipzig i Tyskland. Statuen er utformet av Carl Seffner og avduket 17. mai 1908. Bach var kordirikent i denne kirken fra 1723 til 1750 og er gravlagt her. Foto: Waltraud Grubitzsch/Scanpix
MESTEREN: Johann Sebastian Bach (1685-1750) foran St. Thomas-kirken i Leipzig i Tyskland. Statuen er utformet av Carl Seffner og avduket 17. mai 1908. Bach var kordirikent i denne kirken fra 1723 til 1750 og er gravlagt her. Foto: Waltraud Grubitzsch/Scanpix Vis mer

CD: Historiens største muiskalske geni, Johann Sebastian Bach (1685-1750) skrev i 1734 verket "Juleoratoriet".

En sterkere visjon i ord og toner av budskapet i juleevangeliet er vanskelig å tenke seg.

Om Bach kan du lese i den flotte boka "Johann Sebastian Bach - Hans liv, hans verk, hans verden" (2014) av organisten, filosofen og professor eremitus i musikk Ove Kr. Sundberg.

Han skriver om bakgrunnen for og oppbygningen av "Juleoratoriet" og om det forunderlige at det tok 123 år før det fascinerende verket fikk sin renessanse.

En av de flotteste versjonene av "Juleoratoriet" er for øvrig en innspilling med John Eliot Gardiner som dirigent og blant andre Anne Sofie von Otter, Monteverdi-koret og The English Baroque Solists.

Forfatteren Göran Tunström fikk Nordisk Råds Litteraturpris i 1984 for romanen "Juleoratoriet", utgitt året før.

En fabelaktig fortelling. Bedre høytidslesning finner du ikke.

Med dette ønskes alle lesere av denne spalten en riktig god jul!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media