Johansens rapport

Besk medisin for Europas viktigste land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Har nasjoner sjel? Legeme? Taleevner? Kan en stat være syk? Morgengretten? Bakfull? Slike distraherende spørsmål er det lett å stille seg etter å ha lest Jahn Otto Johansens siste rapport, «Den tyske pasient». Personifisering er kommunikasjonssamfunnets altetende bendelorm, den rammer også språklige abstraksjoner som stat, nasjon, demokrati. Tyskland er derfor en kvinne på sotteseng, og Johansen er utstyrt med hvit frakk, stetoskop og reseptblokk. Han likner riktignok mer på en kommunelege som stiller en diagnose enn en kirurg som gjør inngrep. Men vi er takknemlige så lenge Jahn Otto Johansen ikke strutter rundt i sykepleieruniform.

Leseverdig

Hvorvidt diagnosen er riktig får framtidas historikere avgjøre, men rapporten er i det minste leseverdig. «Den tyske pasient» er en høyaktuell, nøktern og ryddig oppdatering på utviklingen i et sentralt europeisk land (skandalen rundt Günther Grass er med). Johansen sveiper innom mange temaer som også er relevante for flere EU-land - fra multikulturalisme, innvandring og fotballpatriotisme til mer sobre gjennomganger av helsereformer, arbeidsledighet og miljøvern. Den røde tråden i boka er imidlertid det som er mest særpreget tysk; forholdet mellom Øst og Vest og begges uavklarte forhold til fortida. Sjelen er like presset som økonomien, og tyskerne finner ikke helt ut hva det vil si å være typisk tysk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer