LEDER

Johaug og doping:

Johaug må ta straffen

Reglene kan ikke praktiseres annerledes for utenlandske utøvere enn vår egen idrettshelt.

STRENGERE STRAFF: Therese Johaug.
STRENGERE STRAFF: Therese Johaug. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Therese Johaug har fått forlenget utestengelsen sin fra all konkurranse, slik at hun ikke rekker OL i Pyeongchang i februar 2018. Idrettens øverste juridiske organ, voldgiftsretten i Lausanne (CAS), har økt straffen fra 13 til 18 måneders utestengelse. Norges idrettsforbunds domsutvalgs forsøk på å sette straffen akkurat over minstestraffen på 12 måneder, er feid tilside.

Selv sier utøveren at hun er knust etter avgjørelsen. Det er lett å forstå at dommen føles urimelig. Hennes forklaring er stadig at dopingen ikke var foresettlig, og det skjedde i en nokså utenomsportslig sammenheng: ved behandling av et munnsår.

Når vi vurderer denne saken, kan vi velge å gjøre det på to måter:

Vi kan kritisere at idrettsutøveres rettssikkerhet i forbindelse med dopingdommer, er svært mangelfull. Og at regelverket som eksisterer i dag kanskje ikke er finmasket nok til å fange opp ulik grad av sammenheng mellom forseelse og straff.

Men vi må også forholde oss til at idrettspolitikken internasjonalt har vedtatt et sett med dopingregler. Disse binder CAS, som må forholde seg til rettspraksis. Reglene kan ikke praktiseres annerledes for russiske utøvere enn vår egen idrettshelt, Therese Johaug.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer