Debatt: Johaug og doping

Johaug og Bendiksen er offer for systemsvikt

Det er menneskelig å gjøre tåpelige ting man i etterkant ikke kan forstå.

Skremt: Jeg er skremt av den ufølsomme tonen og mangelen på medmenneskelighet i omtalen av Therese Johaug og lege Fredrik S. Bendiksen, skriver innleggsforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
.
Skremt: Jeg er skremt av den ufølsomme tonen og mangelen på medmenneskelighet i omtalen av Therese Johaug og lege Fredrik S. Bendiksen, skriver innleggsforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix .Vis mer
Meninger
Trond Markestad, barnelege og professor emeritus. Foto: Haukeland sykehus.
Trond Markestad, barnelege og professor emeritus. Foto: Haukeland sykehus. Vis mer

Uttrykket «det skal ikke skje» gir 4610 treff på Google. Kombinert med «helse*» får jeg 1570 treff. Det dreier seg ofte om ulykker og feilbehandling, og ofte i saker der det er lagt inn strenge sikkerhetsrutiner. Therese Johaugs landslagslege kan ikke forklare hva han tenkte, og Johaug har ikke snudd esken og studert pakningsvedlegget (som sikkert var på italiensk). Det er nettopp kjernen i saker som «ikke skal kunne skje».

Vi gjør alle tåpelige ting som vi i etterkant ikke kan forstå at vi kunne finne på å gjøre – det er dypt menneskelig. Dette vet vi, og derfor er det lagt inn rigide sikkerhetsrutiner for en rekke yrkesgrupper. Sykepleiere skal ikke gi et legemiddel med mindre det er kontrollert av en kollega, uansett hvor erfaren hun er. Selv med «sikre» rutiner skjer det svikt, og helsepersonell skal melde alle former for avvik, selv om pasienter ikke blir skadet, for stadig å redusere risikoen for uhell gjennom å bedre systemene.

Avdelingene som melder flest avvik berømmes for å være mest ærlige og sannsynligvis best fordi vi vet at de skjer hos alle. Meldte avvik er oftest av den «hodeløse» typen som skjedde med Johaug. Dette er en typisk systemsvikt fordi kontrollrutinene var mangelfulle. Både Johaug og legen er offer for det.

Det skrives og sies at Johaug er tatt i doping, med undertonen om at hun er tatt i juks. Hun settes i skammekroken, og troverdigheten trekkes i tvil fordi hun tidligere har sagt at hun sjekker alt hun tar inn to og tre ganger. Men det er ingen som spør om det også gjelder legemidler som hennes erfarne landslagslege har presisert er trygge. For meg er det heller ikke vesentlig – en tabbe er en tabbe. Doping betyr at du bevisst tar et legemiddel for å fremme prestasjonene. Det kreves en ekstremt konspiratorisk tankegang for å tro at hun har tatt salven for å bli sterkere eller for å skjule doping.

Det sies at andre er blitt utestengt for tilsvarende. Har de atletene kunne dokumentere slike påstander og har landslagsleger ofret sitt gode navn og rykte ved å ta på seg ansvaret? I så fall har de lidd samme urett som enkelte mener bør ramme Johaug.

Jeg er skremt av den ufølsomme tonen og mangelen på medmenneskelighet i omtalen av legen og Johaug. Hvis jeg hadde behandlet en uheldig sykepleier på samme måten, hadde det blitt en personalsak. Jeg hadde kanskje mistet jobben og i alle fall blitt refset i media dersom det ble offentlig kjent.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.