KOMMENTARER

Johaug og dommerne

Kampen mot doping i idretten er viktig. Minst like viktig er utøvernes rettssikkerhet. Den er meget svak.

Johaug og dommerne
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Med monotont gravalvor forkynte lederen av påtalenemnda dommen over Therese Johaug. Oslos tidligere politimester, den forhenværende skøyteløperen Anstein Gjengedal (2.13.00 på 1500-meter i Inzell i 1966), var sikker i sin sak. Johaug var «ikke uten skyld», slik Antidoping Norge har konkludert i vedtaket om to måneders utestengelse. Påtalenemndas prosessfullmektig, advokat Nils R. Kiær, var enda tydeligere. Han uttalte at skyldspørsmålet allerede er klarlagt.

Uttalelsene kommer før saken er ferdig etterforsket og før det er utarbeidet påtalebegjæring. Og før denne begjæringen er sendt til Domsutvalget i Norges Idrettsforbund som er dømmende instans i saken. Og likevel er det ingen grunn til å klandre herrene Gjengedal og Kiær for å drive forhåndsdømming. I en dopingsak er ikke den anklagede uskyldig inntil det motsatte er bevist, slik vi kjenner det fra strafferetten. I idretten gjelder den motsatte regelen: Det er den anklagede som må bevise sin uskyld. Hvis det foreligger en positiv dopingprøve, er utøveren automatisk skyldig i regelbrudd. Her gjelder prinsippet om det objektivet ansvar: Idrettsutøveren må selv kontrollere at han eller hun ikke får i seg «særskilte» eller «forbudte» stoffer fra dopinglista. Det er mulig å gå klar etter en positiv dopingprøve, men uhyre krevende. Den anklagde må selv bevise hvordan det forbudte stoffet ble tilført kroppen uten egen kunnskap eller medvirkning. I Johaug-saken er det uansett ingen problemstilling. Det er ikke bestridt at skiløperen selv smurte seg med den forbudte kremen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer