John Cleese går fra R til Q

Farlig. Elegant. Uimotståelig. Bond, James Bond er tilbake - nøyaktig 50 år etter fødselen i Ian Flemings bøker og 40 år etter den første filmen, «Dr. No». John Cleese har overtatt rollen som Q, etter Desmond Llewellyn. Og Bond? Pierce Brosnan, selvfølgelig.

LONDON (Dagbladet): I morgen er det verdenspremiere på «Die Another Day» i Royal Albert Hall, med dronning Elizabeth til stede. Og Pierce Brosnan, selvfølgelig: Mannen som ikke bare har reddet verden i «Goldeneye», «Tomorrow Never Dies» og «The World Is Not Enough», men også har reddet agent 007 fra å dø. For de fleste er enige om at uten Brosnan ville vår alles hemmelige agent nå vært historie.

Ja noen, John Cleese for eksempel, mener til og med at Brosnan er en bedre Bond enn legendariske Sean Connery.

John Cleese?

Ja da. Han har overtatt rollen som Q, etter Desmond Llewellyn. Og Cleese passer som hånd i hanske i rollen som den eksentriske onkelen som finner opp fantastiske leketøy for Bond: Bilene som kan alt (denne gang også bli usynlige), ringen som knuser glass med ultralyd, klokkene med innebygd radar osv., osv.

- Perfekt rolle

- Rollen er perfekt. Q er den eneste som behandler Bond som en uskikkelig skolegutt, sier Cleese. Dagbladet traff ham på fasjonable Dorchester Hotel i London.

- Jeg har ikke forandret noe på hvordan Desmond Llewellyn spilte Q, selv om produsentene nok var interessert i å oppdatere ham også, for Bond forandrer seg jo. Men noen av rollefigurene er uforanderlig, og Q er den samme - uansett hvem som spiller ham.

- Hva slags type er Q?

- Jeg tror Q tilbringer minst 12 timer hver dag på jobben, og jeg er ikke sikker på om han har et privatliv - og hvis han har det, er det noen som koker mat og steller for ham - hans eldre søster, for eksempel. Og han liker nok ikke James' livsstil, med alle kvinnene, vodka, nattklubber...

Sier Cleese, som nylig fylte 63 år og bor i Santa Barbara i California, hvor han har kjøpt hus og en stall.

- Den yngste datteren min er en av USA beste ryttere.

- Fra forstanden

John Cleese. De fleste trekker på smilebåndet bare navnet nevnes. Og foran oss sitter en imøtekommende kar som innledet samtalen med å se inntrengende på Dagbladets utsendte, for så å slå fast at vi hadde møtt hverandre før.

- I'm sorry, but I don't think so. And I am the one who should know, måtte jeg innrømme.

- Well, anyway. I am pleased to meet a gentleman of the press. For det beste ved å bo i USA er at jeg er borte fra den britiske sensasjonspressen, som jeg synes har gått helt fra forstanden.

- Slik du har sett de siste 14 dagene?

- Ja, hver gang du tror de har nådd bunnen, klarer de å undergå seg selv. De forbløffer hele verden, bortsett fra seg selv: Journalistene betrakter seg som normale, men det gjorde jo Hitler og hans SS-folk også. Det er en katastrofe, og jeg vet ikke hvordan dette landet kan komme over det.

- Men hvordan takler du USA, med sin mangel på ironi og krav om «political correctness»?

- Vel, det avhenger av hvor i USA du befinner deg. Du må huske på at USA er mange forskjellige stater, et virkelig United States of America. Og landet er fullstendig politisk splittet, og nesten alle jeg kjenner, mener det samme om George Bush som folk i Europa. Du kan ikke generalisere.

Cleese har udødeliggjort seg selv i «Monty Pythons Flying Circus», og seinere som hotellverten Basil i «Fawlty Towers» og i filmer som «A fish called Wanda» - der han både skrev manuskriptet og hadde hovedrollen. Og nå skriver han på nye filmmanus - en av dem basert på en av Roald Dahls fortellinger.

- Å skrive er vanskelig og frustrerende, men likevel tilfredsstillende. Mens det å være skuespiller ikke er spesielt interessant.

«Bond is Back»

- Må ting være frustrerende og vanskelige for å utfordre deg?

- Hvis du gjør ting som er enkle, føler du deg kanskje fornøyd fordi du behersker det. Men hvis du oppsøker områder hvor du ikke har vært før, blir du mer tilfreds. Og det jeg liker ved å skrive er at du aldri virkelig vet hvor du kommer og hvor du ender.

- Det er 40 år siden den første James Bond-filmen...

- Ja, og jeg husker godt at jeg stormet av sted for å se. På The Empire Theatre på Leicester Square.

- ...og de andre, har du sett dem også?

- Nei, jeg så alle med Sean (Connery) ... men så mistet jeg interessen. Det ble for mye spesialeffekter. Men jeg gikk for å se Pierces (Brosnan) første Bond-film og tenkte at nå er den virkelige Bond tilbake. Jeg synes Pierce er storartet, og jeg burde ikke si dette, men jeg synes han er den beste Bond-figuren.

- Bedre enn Sean Connery?

- Ja, og jeg skal si deg hvorfor: Pierce likner mest på den originale Bond i bøkene Ian Fleming skapte.

FRA R TIL Q: John Cleese spilte Q's assistent R i «The World is Not Enough» - etter Desmond Llewellyns bortgang spiller han nå Q i «Die Another Day» som har premiere i London i morgen og i Norge på nyåret.