Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

John Coltrane

Frijazz på fallrepet, tre måneder før Coltranes død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

23. april 1967 spilte John Coltrane to konserter i Olatunji Center of African Culture i Harlem, New York. Tre måneder seinere døde han av leverkreft, dermed ble lydfestingen (av den første konserten) det siste liveopptaket med den stilskapende saksofonisten. To lange kutt, Coltranes egen «Ogunde» og Rodgers/Hammersteins «My Favorite Things» , utgjør konserten, og bandet besto av Pharaoh Sanders (saksofoner), kona Alice Coltrane (piano), Jimmy Garrison (bass), Rashied Ali (trommer), Algie DeWitt (batatrommer) og Jumma Santos (perkusjon).

I 1967 var Coltrane dypt inne i frijazz og det merkes. «Ogunde» er tidvis et takras av en utblåsning, mens «Sound of Music»-sviska «My Favorite Things» , en hit for Coltrane i 1961, får en medfart som ville blåst skjørtene av Julie Andrews og jaget henne opp på nærmeste alpetopp. Dette er rå musikk, frikoplet fra vanlig rytmisk/harmonisk/melodiske mønstre, en abstraksjon som peker mot primalskriket - eller øreproppene, alt etter hvordan man er skrudd sammen. Opptakskvaliteten er så som så, men intensiteten kommer igjennom, som en tank gjennom en pappvegg.

Hele Norges coronakart