Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

John Coltrane

Snadder for Coltrane-komplettister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CD-BOKS: Fakta først: «Fearless Leader» består av de 48 sporene John Coltrane (1926- 67) spilte inn som leder for ulike smågrupper på ni sessions for det uavhengige jazzplateselskapet Prestige i 1957/58. Alt har tidligere vært utgitt på 11 album, fra «Coltrane» i 1957 til «The Last Trane» (65). Hans anerkjent beste album fra innspillingsperioden, «Blue Train», ble gjort for Blue Note og er følgelig ikke med i boksen.

Om Coltrane etter 1961 - kvartetten, «A Love Supreme» etc - er giganten i full, revolusjonerende blomst, er «Fearless Leder» kunstneren i knopp. Den nyss heroinbefridde tenoristen er allerede en betagende balladetolker og imponerende, dristig improvisator, men omgitt av kjente musikere som Red Garland, Philly Joe Jones, Paul Chambers, Donald Byrd, Freddie Hubbard o.a. er han fortsatt trygt forankret i tidas «moderne jazz»-stil. For Coltrane-komplettister og elskere av hardtsvingende, bluesbasert 50-tallsjazz er dette en utmerket boks med upåklagelig teksthefte, andre bør vurdere om de trenger alle 48 sporene.

Hele Norges coronakart