Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

John G. Bernander skal lede Widveys prestisjeprosjekt

Skal skape norske kulturutøvere i verdensklassen.

STYRELEDER I dag ble det klart at John G. Bernander skal få ansvaret med å lede Talent Norge. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STYRELEDER I dag ble det klart at John G. Bernander skal få ansvaret med å lede Talent Norge. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Under presentasjonen av statsbudsjettet ifjor høst kunngjorde kulturminister Thorhild Widvey at hun vil lage en Olympiatoppen-kopi til kulturlivet. Hun døpte programmet Talent Norge.

På en pressekonferanse idag presenterte Widvey styret som skal få ansvaret med å lede den blå-blå talentsatsinga. John G. Bernander blir styreleder.

- Takk for tilliten. Vi setter pris på at statsråden skal følge med på det vi gjør. Veldig glad for styret, tror vi får det gøy sammen, sier Bernander.

- Viktig med en styreleder med erfaring fra næringslivet Widvey uttalte under pressekonferansen at Talent Norge er et flott eksempel på samarbeid mellom det offentlige og private.

- Skal man lykkes krever det mye og tilpasset øving. Dette er vår oppmuntring til dem som vil satse på sitt spirende talent, sier statsråden.

Hun utdyper valget av styreleder overfor Dagbladet:

- Det var viktig å ha en styreleder som hadde erfaring fra næringslivet. Bernander har også ledet Norges viktigste kulturinstutisjon, som også er viktig i denne sammenhengen, sier hun til Dagbladet, og innrømmer at hun ikke skal blande seg i driften.

- Gir du ikke fra deg veldig mye styring til Bernander, Widvey?

- Jeg er trygg på at han kan forvalte den tilliten. Talent Norge har et mandat fra Stortinget i ryggen, så vil jeg sammen med Cultiva og Sparebankstiftelsen følge med på arbeidet som gjøres.

Kulturministeren har til nå holdt kortene tett til brystet. Svært lite informasjon om Talent Norge har vært tilgjengelig, annet enn at det ble holdt av 30 kulturmillioner til programmet i statsbudsjettet for 2015, og at Cultiva og Sparebankstiftelsen er blant samarbeidspartnerne.

Skal utarbeide en strategi for satsingen Bernander forteller til Dagbladet at hans første oppgave blir å utarbeide en strategi for satsingen, og finne private samarbeidspartnere som kan bidra med penger.

- Det er klart at det finnes både lokale og nasjonale aktører vi kan henvende oss til, sier han, men vil ikke gå nærmere inn på hvem.

- Bekymret Arnfinn Bjerkestrand, sentral aktør i kutlurlivet, og annen nestleder i Kulturrådet, er bekymret for at Talent Norge kan ramme kulturfeltet totalt sett.

- Det er egentlig ikke mangel på talenter i dette landet. Talent utvikles lokalt, og når en opplever at lokale ordninger kuttes, så hjelper det ikke å satse mer på toppen. Jeg er selvfølgelig åpen for å satse på talenter, og at det arbeides for en samlet stategi, sier Bjerkestrand til Dagbladet.

STYRET: Kulturminister Thorhild Widvey la i dag frem departementets prosjekt Talent Norge. Her med styreleder John G. Bernander (nummer to fra venstre) og flere medlemmer av styret. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STYRET: Kulturminister Thorhild Widvey la i dag frem departementets prosjekt Talent Norge. Her med styreleder John G. Bernander (nummer to fra venstre) og flere medlemmer av styret. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

 Han legger til at han forutsetter at det ikke er styret som skal plukke ut talentene, men at det foregår i en armlengdes avstand til styret.

- I forbindelse med det ser jeg frem til etter hvilke objektive eller skjønnsmessige kriterier talentene skal plukkes ut etter. Videre også hvordan ordningen legges opp til andre ordninger for profesjonelle utøvere, men også talentutviklingsprogrammer, sier han.

- Kanskje det blir annerledes Maria Horvei, kommunikasjonsansvarlig i Unge Kunstneres Samfund, mener mye rundt satsinga fortsatt er uklart.

- Men vi er positive. Nå er det vår oppgave å sørge for at talent Norge fylles med riktig retning og riktig prioritering, sier Horvei til Dagbladet.

Hun legger til at organisasjonen ikke er imot private penger, men at det historisk sett har vært vanskelig å kombinere privat kapital og kunst.

- Kanskje det blir annerledes denne gangen, avslutter hun.

Skal styrke talentutviklinga Målet med Talent Norge er å styrke talentutviklinga i norsk kultur, og sørge for at flere norske dansere, sangere og forfattere når verdenstoppen i sine respektive kunstformer.

Ordningen er bygget på modell av Olympiatoppen og håper å kopiere suksessen fra idretten inn til kulturens verden.