Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

John Lennons rasende brev til McCartney solgt på auksjon: 
«Jeg tror ikke du er så sinnssyk, Paul?»

Sendte brev til Paul og Linda McCartney etter Beatles-bruddet.

SINT: Linda McCartney gjorde John Lennon sint, noe som resulterte i dette brevet som nå er solgt på auksjon. Foto: AP / NTB scanpix
SINT: Linda McCartney gjorde John Lennon sint, noe som resulterte i dette brevet som nå er solgt på auksjon. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag denne uken ble et brev skrevet av John Lennon, sendt til Paul og Linda McCartney, solgt på auksjon for den nette summen av 30 000 dollar, i overkant av 250 000 norske kroner, skriver nyhetsbyrået AP.

Brevet ble trolig skrevet i 1971, altså kort tid etter at Beatles ble oppløst, og ser ut til å være et svar på et brev Lennon hadde fått av Linda McCartney.

Raser

Ifølge auksjonsselskapet som solgte brevet, RR Auction i Boston, ser det ut til at brevet er et svar på at Linda McCartney har klaget over at Lennon ikke hadde gått offentlig ut med Beatles-bruddet.

«Jeg leste brevet ditt og lurte på hva slags middelaldrende, gretten Beatles-fan som hadde skrevet dette. Jeg motstod fristelsen til å kikke på siste side for å finne det ut. Jeg tenkte på hvem det kunne være. Queenie? Stuarts mor? Clive Epsteins kone? Alan Williams? Men helvete heller: Det er Linda!», skriver Lennon i innledningen av brevet, som du kan leses i sin helhet i Daily Mail.

I brevet får både Paul og Linda passet sitt påskrevet, og selv om det ser ut til å være Linda som for alvor har fått Lennon irritert, tar han også for seg Paul.

«Mener du virkelig at mesteparten av dagens kunst ble til på grunn av Beatles? Jeg tror ikke du er så sinnssyk, Paul. Tror du det?» skrev Lennon.

Lennon ber også Linda om å «holde kjeft! La Paul skrive, eller noe».

- Gud hjelpe deg, Paul

Mot slutten av brevet konkluderer han med at han ikke hadde snakket om å forlate Beatles, fordi han hadde blitt bedt av Paul og bandets manager Allen Klein om å ikke si noe om det, fordi det «kunne skade» bandet.

«Så få det inn i ditt smålige, forvrengte sinn, fru McCartney. De fittene ba meg om å holde kjeft om det», skriver Lennon, før han fortsetter:

«Selvfølgelig er pengespørsmålet viktig for oss alle. Spesielt etter det dritet som kom fra din sinnssyke familie/svigerfamilie. Og GUD HJELPE DEG, PAUL. Vi ses om to år. Jeg regner med at du har kommet deg ut innen da».

Men selv om tonen er aldri så krass underveis, avslutter Lennon brevet på følgende måte:

«På tross av alt: Jeg elsker dere begge».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!